Salut

El virus del papil·loma humà no causa els càncers de cèrvix més agressius

Les pacients no contagiades es diagnostiquen en un estat més avançat i amb més metàstasis

El virus del papil·loma humà (VPH) és la causa de quasi tots els casos de càncer de cèrvix, però  un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), l'Hospital Clínic i la Universitat de Barcelona revela que les pacients que no van contagiar-se'n i tot i així van desenvolupar la malaltia tenen més complicacions de salut. De fet, el risc de morir es duplica en les pacients en què el VPH no va contribuir a l'aparició de la malaltia. "El càncer cervical negatiu pel VPH és poc freqüent però més agressiu: sol diagnosticar-se en estats més avançats i s'associa amb més metàstasi i menor supervivència", subratlla l'informe. 

El virus del papil·loma humà en 10 preguntes

L'estudi liderat per ISGlobal, publicat aquest dimecres, inclou dades de 214 dones diagnosticades amb càncer de cèrvix i que havien estat ingressades al Clínic entre el 2012 i el 2015. Els investigadors van fer seguiment dels casos durant cinc anys i van concloure que un 10% de les pacients presentaven tumors de coll uterí sense haver contret la infecció de VPH.

"Les dones amb aquest tipus de tumor es van diagnosticar quan la malaltia estava en un estat més avançat, tenien més metàstasis ganglionars i van sobreviure la meitat del temps de mitjana", precisa un comunicat de premsa. Amb tot, els científics no confirmen si aquests tumors representen un subtipus de càncer diferent amb característiques clíniques i pronòstics diferents.

El càncer de cèrvix és el quart càncer més freqüent en dones a nivell mundial i una de
les principals causes de morbiditat i mortalitat. El VPH n'és la causa principal i, malgrat la seva incidència global, és una infecció silenciosa i sovint desconeguda fins i tot per als que la pateixen. La malaltia s'encomana bàsicament a través del contacte íntim genital i és asimptomàtica en un 90% dels casos.

Més continguts de