Publicitat
Publicitat

SALUT

La precocitat i la promiscuïtat sexual disparen la prevalença del virus del papil·loma humà entre les dones joves

La prevalença del virus del papil·loma humà és del 29% en les dones d'entre 18 i 25 anys, el doble que la mitjana general. Aquest augment s'atribueix a un canvi en els hàbits sexuals ja que les relacions s'inicien abans i les joves tenen més parelles sexuals

El virus del papil·loma humà (VPH) és molt més freqüent del que es pensava, especialment en dones joves, segons posa de manifest el primer estudi epidemiològic a gran escala realitzat a l'Estat espanyol.

Els resultats indiquen que el 14,3% de les dones d'entre 18 i 65 anys estan infectades pel VPH però aquest percentatge creix fins el 28,8% –just el doble– en la franja d'edat d'entre 18 i 25 anys.

Això s'atribueix al canvi en els hàbits sexuals dels joves que inicien abans les relacions sexuals i tenen més parelles sexuals. Per exemple, la mitjana d'edat de la primera relació sexual ha passat de 22,7 en dones de 56 a 65 anys a 16,9 en dones de 18 a 25 anys. I les dones d'ara també són més promiscues. El percentatge de dones que diu haver tingut de dos a quatre parelles sexuals al llarg de la vida ha passat del 16,1% al 44,9%.

El treball ha estat coordinat per Xavier Castellsagué, de la Unitat d'Infeccions i Càncer de l'Institut Català d'Oncologia. Castellsagué ha defensat la necessitat de continuar vacunant les noies preadolescents perquè "està prevenint infeccions". El VPH és el responsable de més del 5% dels càncers. Castellsagué també ha afegit que "estaria justificat vacunar els nois ja que en tallaríem la transmissió".

Més continguts de