Crònica
Societat 30/09/2022

“Visc al Raval des dels anys seixanta i mai l’havia vist tan porc”

L’Ajuntament de Barcelona reforça els serveis de neteja al barri i des d’aquesta setmana multa els infractors

4 min
Una caixa de cartró i una bossa d'escombraries tirades al terra al costat dels contenidors de recollida de la brossa al barri del Raval de Barcelona.

BarcelonaA les dotze del migdia al carrer de Joaquín Costa de Barcelona el contenidor de rebuig ja és ple, no hi cap res més. A terra hi ha tirada una bossa gran d'escombraries de color negre i una capsa de cartró. També hi ha taques de no se sap exactament què i una pudor de pixats que fa venir ganes de vomitar. Uns metres més enllà, dos contenidors més. També són pneumàtics, és a dir, d'aquells que acumulen els residus sota terra i que són en teoria el sistema més net per a la recollida de les escombraries. Però aquí, al barri del Raval, sembla que no dona resultat. “Jo visc al Raval des dels anys seixanta i mai no l’havia vist tan porc”, deixa anar una veïna. No és l'única que pensa així i, de fet, només cal fer un tomb pel barri per veure que la porqueria salta a la vista, tot i que l'Ajuntament de Barcelona assegura que hi neteja més que mai. Què és el que falla?

Per començar, cal armar-se de valor per obrir qualsevol dels contenidors pneumàtics que hi ha al barri. La maneta està tan fastigosa i greixosa que és tot un repte. Els contenidors també estan rovellats, bruts i pintarrejats de grafitis, i el forat per introduir les escombraries no és prou gran per a les bosses de més volum. També és cert que, independentment de la mida de la bossa, hi ha molts cafres al barri. Alguns contenidors estan plens, però n'hi ha d'altres gairebé buits una mica més avall al carrer, però la gent no es molesta a caminar uns quants metres i deixa les escombraries tirades a qualsevol banda.

Mobles abandonats al costat d'un contenidor al carrer de la Riera Alta.
Un sensellar busca entre les escombraries en un contenidor del carrer de la Riera Alta.

De fet, al carrer de la Riera Alta, que és més ample, sí que hi ha contenidors d'escombraries grans, d'aquells nous que ha instal·lat l'Ajuntament aquest any. Allà hi cap de tot, fins i tot les bosses més enormes, però malgrat això també hi ha porqueria fora. Al costat d'un contenidor s'acumula una taula mig trencada i una calaixera, tot i que no és el dia de recollida de trastos vells. En un altre, hi ha un penjador gran de fusta, i en un tercer un sensesostre té mig cos ficat a dins i remena les escombraries buscant alguna cosa que li pugui servir. El que treu ho deixa a sobre de la vorera. El problema és que quan acaba no s'ho emporta tot i abandona bona part de la porqueria a terra.

“Ja he netejat aquest carrer tres vegades des que he començat, a dos quarts de vuit del matí”, es queixa amb to de cansament una treballadora de la brigada de neteja municipal que recorre el barri amb una furgoneta recollint escombraries, cartró, vidre i excrements de gos. És la una de la tarda i això és el que precisament està netejant ara al carrer de la Cendra: una cagarada més. Segons diu, els veïns que es queixen que el barri està brut són els mateixos que llencen les escombraries a qualsevol lloc. “Ho he vist amb els meus propis ulls”, assegura.

Una treballadora de la brigada municipal de neteja es disposa a retirar excrements de gos del carrer de la Cendra.

L'Ajuntament ha reforçat el servei de neteja al barri aquest estiu amb més personal, nova maquinària i tractaments, i més freqüència de pas, segons fonts municipals. De fet, cada dos per tres es veu passar pels carrers alguna brigada de neteja, motoritzada o a peu. Malgrat això, el barri continua sense lluir. També és cert que hi ha coses que no s'entenen. Per exemple, que en alguns carrers no hi hagi ni un sol contenidor o que als que hi ha contenidors pneumàtics gairebé no es pugui fer recollida selectiva de plàstic, cartró o vidre.

"En teoria els comerciants han de treure el cartró al carrer a partir de les set de la tarda", diu una botiguera que prefereix mantenir l'anonimat, i que assegura que informadors municipals han passat pels comerços durant els últims mesos advertint que qui no ho faci d'aquesta manera serà multat. Amb tot, a qualsevol hora es poden trobar cartrons tirats pel carrer, o ampolles de vidre, o mobles o objectes diversos. I a la nit encara més: llavors sí que el barri és un veritable festival de la porqueria.

Mobles i trastos diversos abandonats en un carrer del Raval.

La botiguera també atribueix el desgavell actual a un canvi del tipus de comerç al Raval: “Ara hi ha moltes fruiteries i supermercats que tenen productes molt barats que venen en caixes i embalats. Si llencen totes les caixes sense plegar en un contenidor, ja és ple a primera hora del matí”, lamenta. També diu que han proliferat les botigues de segona mà i els mobles o objectes que no els interessen queden abandonats a qualsevol cantonada.

La botiguera té tota la raó del món: obres un contenidor a l'atzar al carrer Egipcíaques i és ple de caixes grans de cartró per transportar fruita. Un altre contenidor al carrer Erasme de Janer: és de recollida de matèria orgànica, però està ple d'ampolles de plàstic. Aquí sembla que la gent no té ni idea d'on ha de llençar cada cosa.

L'Ajuntament ha anunciat que sancionarà els infractors a partir d'aquest dimecres. La multa per deixar un cartró al mig de la via pública és de 300 euros. ¿Serà aquesta la solució per rentar la cara a un barri que forma part de la imatge exterior de Barcelona?

 

stats