SOCIETAT
Societat 10/08/2011

El voltor negre torna al Pirineu català després d'un segle d'absència

Quatre exemplars d'aquesta au rapinyaire arribaran durant els pròxims dies a la Reserva Nacional de Boumort. Els experts volen repoblar el cel dels Pirineus amb una au que es pot convertir en aliada dels ramaders

Redacció
1 min
Un exemplar de voltor negre / JULIUS RÜCKERT

BarcelonaEl voltor negre és una espècie en perill d'extinció que va desaparèixer fa més d'un segle del territori català. Durant els últims anys, però, un projecte de repoblació i conservació està reintroduint aquesta au rapinyaire al Pirineu català. Quatre exemplars arribaran en els pròxims dies a la Reserva Nacional de Caça de Boumort, al Pirineu català. Des del 2008 han arribat a Catalunya 12 exemplars de voltor negre i s'espera n'arribin dos més abans de final del 2011. A més, des del gener ja se n'han format sis parelles al Pirineu i han nascut dos pollastres.

Abans que les enviïn a Catalunya, les aus passen una revisió en un hospital de fauna a les mans d'experts veterinaris que comproven que estiguin en perfectes condicions per dur a terme la tasca de repoblar el Pirineu. Tots els voltors porten instal·lats un emissor GPS per poder localitzar-los, i un cop hi arriben, els posen a dins d'unes gàbies d'aclimatació durant prop d'un any perquè s'habituïn al nou hàbitat abans de volar lliurement pel Pirineu.

En el projecte hi participa el Govern, juntament amb l'ONG Grefa, l'Associació Trenca de Lleida, l'Obra Social de CatalunyaCaixa, Red Eléctrica de España i la Comunitat de Madrid. El president de Grefa, Ernesto Álvarez, ha destacat que el voltor pot convertir-se en un aliat dels ramaders, ja que "és un representant ecològic de gran valor i elimina infeccions del camp".

stats