Ensenyament
Societat 09/03/2012

Uns 250 voluntaris ajudaran a llegir millor centenars d'alumnes catalans

És un programa pilot que pretén arribar a 1.700 alumnes el 2014, impulsat per Ensenyament, Fundació Bofill i la Fundació La Caixa

Efe
2 min

BarcelonaUns 250 voluntaris ajudaran a millorar la comprensió lectora de nens de deu escoles de Catalunya, fora de l'horari escolar, en un programa pilot que impulsen conjuntament La Caixa, el departament d'Ensenyament i la Fundació Jaume Bofill.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, el director general de la Fundació La Caixa, Jaume Lanaspa, i la presidenta del Patronat de la Fundació Jaume Bofill, Isabel Vilaseca, han presentat avui el programa Lecxit, que pretén mobilitzar uns 2.000 voluntaris en tres anys perquè ajudin a llegir uns 1.700 alumnes catalans.

La presentació ha tingut lloc a l'escola General Prim, del barri del Besòs de Barcelona, on la consellera i Lanaspa han explicat un conte, 'La llebre i la tortuga', a diversos dels nens participants en el programa, la majoria immigrants.

Rigau ha destacat que, durant la preparació del programa, en què han intervingut també la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes (Fapac) i ajuntaments, es van presentar uns 600 voluntaris, dels quals finalment se'n van seleccionar uns 250, que seran els que impulsaran la primera fase d'aquesta iniciativa "inèdita i molt ambiciosa", segons l'ha qualificat.

La consellera ha demanat als nens durant la presentació que valorin com "un regal que no es pot comprar el temps que us dedicaran els voluntaris" i que llegir ha de ser una activitat bàsica més, "com parlar o respirar", ha considerat.

Aquesta iniciativa forma part del que ha definit com a "ofensiva de país" per aconseguir revertir les dades de l'informe PISA, segons el qual a Catalunya un 14% dels nens de primària tenen un nivell de comprensió lectora baix.

El programa Lecxit es desenvolupa a través d'atencions individuals, en què el voluntari treballa amb el nen una o dues vegades a la setmana fora de l'horari escolar i al recinte del col·legi, unes trobades que es complementen amb activitats de grup, a l'escola i amb la família.

Les escoles que participen en la primera fase de Lecxit són l'escola General Prim; Milà i Fontanals (barri del Raval, Barcelona); La Sardana (Badia del Vallès, Vallès Occidental); Josep Tarradellas (el Prat de Llobregat, Baix Llobregat); Montfalgars (Girona); La Farga (Salt, Gironès); Joan XXIII (Lleida, Segrià); Santa Maria de Gardeny (Lleida), Rubió i Ors (Reus, Baix Camp) i Camp Clar (Tarragona, Tarragonès).

Aquest curs escolar, els alumnes de quart de primària d'aquests col·legis que ho hagin sol·licitat podran participar a Lecxit, amb el compromís de continuar l'experiència fins que finalitzin l'etapa de primària.

Tots els nens han passat una prova per mesurar el seu nivell de comprensió lectora, que es tornarà a repetir a final de curs per valorar el seu grau de millora.

La previsió és la d'augmentar les escoles participants cada curs fins a aconseguir una trentena de centres en el curs 2013-2014, amb 1.700 alumnes.

Per facilitar més implicació de tots els participants i també de la societat, s'ha creat un web ('www.lectura.cat'), que serà un espai de trobada i de recollida dels materials que generi el programa.

stats