Societat 31/01/2013

50.000 euros per un vòmit de balena

Un gos troba una pedra estranya en una platja que ha resultat ser vòmit de balena, una substància molt valuosa que es fa servir en l'elaboració de perfums

1 min

Treure a passejar el gos és, per molta gent, una obligació. Per Ken Wilman ha estat una inesperada font d'ingressos. Aquest dimecres passejava el gos per la platja de Morecombe, a Anglaterra, quan l'animal va trobar una pedra que tenia un aspecte insòlit. L'home la va deixar on era, a la sorra, per què, tal com ha manifestat a la BBC, la va trobar "horrible". Però quan va arribar a casa es va connectar a internet per intentar saber què havia trobat. I va decidir tornar a la platja.

Girar cua li ha resultat tot un encert, ja que la pedra ha resultat ser vòmit de balena, i la peculiar troballa ha tingut una recompensa inesperada: un comerciant francès s'ha posat en contacte amb Wilman per a comprar-l'hi. Al damunt de la taula, una oferta de 50.000 euros.

Que els perfums estan fets de materials inusuals és ben sabut. El que potser no se sap tant és que un dels ingredients més preuats en l'elaboració de perfums i altres productes cosmètics és el vòmit de balena. El problema és que trobar aquest preuat element és del tot inusual. I això és el que fa que sigui tan car.

De fet, no és el vòmit el que és valuós, sinó una substància present en l'aparell digestiu de les balenes. La substància que es troba en el vòmit serveix per donar estabilitat als perfums, per evitar que aquests s'evaporin, i s'ha fet servir en cosmètica durant segles.

stats