Societat 05/03/2013

El govern espanyol llegeix la sentència del Suprem sobre la immersió “en sentit radicalment contrari" a la Generalitat

Wert afirma que el seu ministeri està disposat a trobar una fórmula que compagini la sentència del TC amb "l'afecció de la Generalitat"

Agències
2 min
Wert, aquest dimarts al Senat. Al fons, Alícia Sánchez Camacho / EFE

BarcelonaEl ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha insistit aquest dimarts que la reforma educativa recull allò fixat pel Tribunal Constitucional (TC) pel que fa a la immersió lingüística a Catalunya, "garantint que els alumnes puguin elegir el castellà com a llengua vehicular". Així ho ha destacat Wert en la sessió de control del Senat i en resposta al portaveu de CiU a la comissió d'Educació, Ramon Alturo, que li ha demanat que rectifiqui l'avantprojecte de la llei per a la millora de la qualitat educativa (Lomce) després de la recent sentència del Tribunal Suprem que ha avalat el model lingüístic seguit a Catalunya i l'atenció individualitzada que es presta a dotze alumnes que han demanat escolarització en castellà.

El ministre ha respost que el govern espanyol llegeix "en sentit radicalment contrari" aquesta decisió del Suprem i que, segons ell, la sentència 31/2010 del TC deixa clar que "el sistema lingüístic no pot suposar l'exclusió del castellà en l'ensenyament ni del dret de rebre l'educació en castellà com a llengua vehicular quan els pares ho sol·licitin".

Alturo ha explicat al ministre que a Catalunya, on el 50% de la població no ha nascut al país, s'ha aconseguit "ser un sol poble i dues llengües". El parlamentari de CiU ha remarcat que el 100% de la població catalana parla castellà, el 90% l'entén, un 65% l'escriu i un 76% el llegeix. "Aquest és el nostre model d'immersió lingüística i de cohesió social i el que ningú té dret de trencar", ha afegit.

La resposta de Wert ha estat expressar al senador català la "disposició" del seu ministeri per discutir amb Catalunya, amb arguments jurídics, la millor forma de traslladar a la reforma la fórmula que "satisfaci tant l'afecció de la Generalitat" com allò dictat pel TC.

stats