Societat 23/10/2011

Els xàfecs d'avui? L'aperitiu del que ens espera

Aquest dilluns poques comarques s'estalviaran d'obrir el paraigua i entre dijous i diumenge les pluges seran diàries

Marc Candela
2 min

BarcelonaTot i que en alguns indrets de costa els xàfecs d'avui han acumulat entre 10 i 20 litres per metre quadrat, en conjunt les pluges d'aquest diumenge han estat poc abundants i han tingut una distribució força irregular.

De totes maneres, avui la porta dels fronts i les borrasques ha quedat definitivament oberta. Aquesta nit els ruixats curts però intensos no acabaran de desaparèixer de les comarques gironines i demà dilluns al matí les pluges es reactivaran a tota la façana litoral.

En tot cas, serà de cara a la tarda i el vespre que les precipitacions escombraran tot el país. Serà un front força actiu, que deixarà 10 o 15 litres per metre quadrat a moltes comarques i que al vessant sud del Pirineu i Prepirineu n'arribarà a descarregar més de 50.

La nevada serà considerable però només als punts més elevats del Pirineu, ja que la cota de neu difícilment baixarà dels 2300 o 2400 metres. De fet, l'ambient demà no serà especialment fred i tot i que les estones de sol seran escasses, al migdia molts termòmetres rondaran entre els 17 i els 20 graus.

I malgrat que dimarts i dimecres els passarem amb moltes hores de cel clar, tot apunta que la segona meitat de la setmana serà de paraigua. Dijous i divendres la pluges seran generals, continuades i generoses i el cap de setmana també s'intueix passat per aigua. De fet, cap a les comarques gironines, no seria estrany acabar aquest episodi de quatre dies amb acumulacions puntuals de més de 150 litres per metre quadrat.

Tot plegat acompanyat d'unes temperatures que mantindran el to tardorenc. La presència de força núvols, però, farà que només les matinades de dimarts i dimecres -quan ens aixecarem amb cel bàsicament serè- siguin fredes. Als migdies, en canvi, ben pocs termòmetres superaran els 20 graus.

Trobareu la previsió actualitzada del vostre municipi a ara.cat/meteo.

stats