Societat 24/09/2013

Xavier Trias entén que alguns regidors del PSC i ICV no vagin a la missa de la Mercè

Fora de la Basílica de la Mercè s'han concentrat diferents grups per protestar contra el polítics i les retallades, aquest any, però, sense incidents

Acn / A.s.
3 min

BarcelonaL'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha tret importància a la polèmica sobre l'assistència de la corporació municipal a la missa que ofereix l'arquebisbe de Barcelona, el cardenal Lluís Martínez Sistach, amb motiu de la Mercè.

Trias s'ha mostrat respectuós amb la decisió d'alguns regidors de no participar en la celebració religiosa, però ha defensat el seu dret i, fins i tot, la seva obligació a ser-hi present.

A la missa no hi ha anat cap dels representants d'ICV, com és habitual, ni tampoc el president del PSC, Jordi Martí. El líder dels socialistes barcelonins va anunciar ahir la seva decisió de no assistir a l'acte religiós, però quatre dels regidors del seu grup no l'han seguit i sí que hi han anat: Assumpta Escarp, Joan Trullén, Inma Moraleda i Pilar Díaz.

L'alcalde de la capital catalana considera que el batlle de la ciutat ha d'estar en aquesta celebració perquè s'ofereix en honor de la patrona de la capital catalana. "Hi ha algú que no vol entendre que la patrona de la ciutat és la Mare de Déu de la Mercè", ha comentat.

A més, Trias ha recordat que, fins ara, hi ha acudit a la missa tots els alcaldes i mai s'havia generat la polèmica d'aquest any. I ha afegit que els tinents d'alcalde i els regidors no se situen en un lloc tan destacat com ho havien fet en anys anteriors, sinó que tenen una ubicació més discreta.

Sense incidents

Aquest any també hi ha hagut protestes a l'exterior de la Basílica de la Mercè, però els han apartat força metres més enrere per evitar el llançament d'ous de l'any passat. Eren unes 200 persones que protestaven contra les retallades dels polítics, als quals s'hi van afegir treballadors de TMB en protesta per l'acomiadament d'un company, i alguns dels 300 immigrants expulsats de la nau del Poble Nou on vivien.

Sistach

El cardenal i arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha reclamat durant l'homilia que l'estat "no exclogui de l'àmbit públic" la dimensió religiosa, i ha afirmat que "pretendre" que l'estat laic hagi d'actuar "com si el fet religiós no existís equival a situar-se fora de la realitat".

Molta participació

Més enllà d'aquesta polèmica, l'alcalde de Barcelona ha destacat la gran participació que han tingut els actes festius i culturals que han tingut lloc a la ciutat durant aquests dies de Festa Major, que avui acaba. Segons Trias, l'edició de la Mercè d'aquest 2013 ha estat un "èxit". No obstant això, l'alcalde ha reconegut algun problema puntual en l'accés a través de transport públic a determinats equipaments o actes.

Festa del Cel

En el cas de la Festa del cel, Trias ha reconegut que l'any passat s'havient donat algunes situacions que havien complicat l'operativitat a l'aeroport del Prat. Per això, ha explicat, el Ministeri de Foment va denegar el permís per celebrar-la aquest any.

Tot i això, l'alcalde ha assegurat que la voluntat, tant del consistori barceloní com del Ministeri, és que es pugui tornar a fer l'any vinent. En aquest sentit, ha dit que ja ha mantingut converses amb la ministra Ana Pastor sobre aquest tema i que tots dos tenen la porta oberta per negociar.

Jocs d'hivern

Pel que fa a la presentació de la candidatura de la capital catalana als Jocs Olímpics d'Hivern, Trias ha considerat que la decisió no pot trigar massa en prendre's, però ha deixat clar que tampoc es pot prendre "sense tenir totes les eines" per decidir correctament. "És massa important això com per improvisar-ho", ha sentenciat.

stats