Ximo Puig: "Encara hi ha moltes persones que no poden sortir de casa"

El País Valencià reclama un pla Marshall amb fons europeus per afrontar les destrosses del temporal

Les pluges han remès, però la situació continua sent greu al País Valencià. L'episodi de gota freda ja ha provocat sis víctimes mortals, des de diumenge es busca un veí que va caure en una séquia d'Alacant i "encara hi ha moltes persones que no poden sortir de casa" per les grans quantitats d'aigua que hi ha acumulada, ha explicat el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, en una entrevista a RAC1. La recuperació del territori voldrà temps. Però de moment,  per fer front a les destrosses de la gota freda, el president ja ha reclamat un "pla Marshall" a la comarca del Baix Segura. Un paquet d'ajudes que, ha especificat Puig, hauria d'incloure aportacions de l'Estat i de la Unió Europea. L'objectiu és triple. Restablir les infraestructures danyades, recuperar el parc d'habitatge que s'ha perdut i, sobretot, afrontar les pèrdues socioeconòmiques que ha patit l'horta valenciana: "Serà molt difícil la normalització d'aquest últim fet, perquè hi ha molts pagesos que difícilment tindran collita els pròxims anys", ha lamentat Puig, que ha insistit que és una "desfeta enorme". 

El president de la Generalitat valenciana ha recordat, però, que les tasques més immediates passen per tapar "les ferides del riu", que encara està desbordat en alguns punts, per "acceptar la situació" i per començar a treballar per prevenir el territori d'episodis semblants de cara al futur. "Sempre s'ha de pensar que es poden fer millor les coses: tenim plans d'evacuació que cal revisar i hi ha zones que han estat planejades urbanísticament de manera poc intel·ligent", ha reconegut el president en relació a la mala planificació urbanística que ha agreujat els efectes del temporal. El govern valencià farà un càlcul del cost econòmic de les destrosses en els pròxims dies. 

La mala planificació urbanística agreuja els efectes del temporal

A l'espera d'un govern 

Amb tot, Puig ha reconegut també que un govern en funcions a l'Estat complica la gestió d'una situació com aquesta perquè "genera inestabilitat" i "falta d'interlocució". "Tot i que qualsevol govern en funcions té capacitat per donar resposta a una catàstrofe, seria necessari buscar una solució intel·ligent perquè hi hagués govern ja", ha conclòs. 

Aquest dilluns les tempestes han començat a remetre. Tot just s'esperen alguns ruixats i tempestes localment fortes en punts dels sistemes muntanyencs del centre i meitat nord de l'Estat. Saragossa, Terol, Ourense i Pontevedra estan en situació de risc per pluges i tempestes durant aquesta tarda, segons ha informat l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

A l'interior de la Península predominaran els intervals de núvols amb possibles precipitacions febles disperses al principi. També podrien arribar a ser forts en punts dispersos de la serralada Cantàbrica i les muntanyes de Galícia. No es descarta algun ruixat o tempesta ocasional a Extremadura i els dos altiplans.