Societat 18/07/2013

No només els humans recorden

Ximpanzés i orangutans són capaços de recordar experiències de fa tres anys, segons un nou estudi

Efe
1 min
Retrats d'una dotzena d'exemplars de goril·les i ximpanzés que evidencien la diversitat dels grans primats.

BerlínNo només els humans recorden: ximpanzés i orangutans han demostrat en laboratori que també tenen "memòria autobiogràfica" i es poden recordar de determinats fets que han experimentat, fins i tot, de fa tres anys. Un estudi publicat aquest dijous per la revista 'Current Biology' i realitzat per la investigadora Gemma Martin-Ordas, de la Universitat Aarhus de Dinamarca, ha arribat a la conclusió que aquests ximpanzés i orangutans són capaços de recordar un exercici de recerca d'objectes que han practicat en només quatre ocasions fa tres anys. A més, segons la investigació, poden recordar un fet singular de fa dues setmanes.

"És un descobriment crucial, perquè implica que són capaços d'enllaçar diversos elements d'esdeveniments molt semblants", destaca Martin-Ordas. Situats en un determinat escenari, ximpanzés i orangutans recorden "de manera instantània" on poden trobar alguns objectes i la localització d'una eina concreta que només han vist una vegada. "Em va sorprendre descobrir, no només que recordessin un fet de fa tres anys, sinó també que ho fessin tan de pressa", destaca la investigadora.

De mitjana, els animals estudiats van trigar cinc segons a trobar l'objecte buscat, és a dir, no van donar voltes per l'habitació fins a trobar de sobte unes caixes que contenien unes eines amagades.

Segons manté la científica en el seu treball, el més probable és que recordessin la situació viscuda i que aquesta memòria els permetés trobar directament allò que buscaven.

stats