SUCCESSOS
Societat 02/12/2010

El zelador d'Olot, un dels pitjors assassins en sèrie de la història

Efe
3 min

MadridEl zelador del geriàtric "La Caritat" d'Olot (Garrotxa), Joan Vila, autor confés d'haver "ajudat a morir" onze ancians, és un dels assassins en sèrie amb més víctimes d'esquena a ell, només superat per coneguts homicides múltiples com "El arropiero", "El mataviejas" o "El mendigo asesino".

Aquesta és la relació dels assassins en sèrie més destacats de la història recent, per nombre de víctimes:

- Manuel Delgado Villegas, conegut amb l'àlies d'"El arropiero", és l'assassí més important de la història d'Espanya. Va confessar l'assassinat de 48 persones entre 1964 i 1971, encara que la Policia només va poder investigar 22 d'ells i provar la seva participació en vuit.

- José Antonio Rodríguez Vega, "El mataviejas", va matar i va abusar sexualment de 16 ancianes de Cantàbria entre febrer de 1987 i abril de 1988. El 5 de desembre de 1991 va ser condemnat a 440 anys de presó. Va morir apunyalat a la presó de Topes (Salamanca) el 24 d'octubre de 2002.

- Francisco García Escalero, "El mendigo asesino", va confessar ser l'autor de 13 assassinats a Madrid comesos entre 1987 i 1993, dels quals es van poder provar 11. Va ser internat en un centre psiquiàtric penitenciari per, almenys, vint-i-cinc anys.

- El zelador del geriàtric "La Caritat" d'Olot, Joan Vila, ha confessat haver "ajudat a morir" onze ancians. El seu cas està en investigació policial.

- Joaquín Ferrandiz Ventura va violar i va estrangular cinc dones, tres d'elles prostitutes a Castelló. Va cometre els crims entre 1995 i 1996 estant en llibertat condicional. Va ser condemnat a 69 anys de presó per aquests crims, a més de per un altre en grau de temptativa i per les lesions causades a una altra dona.

- L'equatorià Gilbert Chamba Jaramillo, "El monstre de Machala", compleix una condemna de 45 anys de presó per la violació i l'assassinat al novembre de 2004 de María Isabel Bascuñana a Lleida. Va ser la seva novena víctima ja que al seu país natal va violar i va estrangular vuit dones més entre 1988 i 1993.

- El jove exmilitar Alfredo Galán, popularment conegut com "L'assassí de les cartes", va ser condemnat el 2005 per l'Audiència Provincial de Madrid a 142 anys i 3 mesos de presó per matar sis persones i intentar-ho amb tres més el 2003 a Madrid.

- Al novembre de 2006, el camioner alemany Tornar Eckert va ser detingut després de matar cinc prostitutes, tres d'elles a Espanya i dos a França. A més va confessar haver estrangulat el 1974 una nena de 14 anys a l'extinta República Democràtica Alemanya (RDA). Eckert, a qui també se li va atribuir un altre assassinat que no es va provar, va ser trobat mort a la seva cel·la de la presó alemanya de Bayreuth el 2007.

- Remedios Sánchez Sánchez, coneguda com "la Reme", va ser condemnada a 144 anys i 7 mesos per l'Audiència de Barcelona per l'assassinat de tres ancianes, la temptativa d'assassinat de cinc més i diversos delictes més.

- Gustavo Romero Tercero, l'assassí de Valpedeñas, va matar tres persones. Dues d'elles eren una parella d'aquesta localitat manxega, i l'altra, la jove Rosana Maroto, el 1998 i el cadàver de la qual es va trobar cinc anys més tard. Compleix una condemna de trenta anys.

- José Ignacio Orduña, l'assassí de Lesseps, va matar tres ancianes entre 1978 i 1979 a Barcelona i va ser condemnat el 1982 a un total de 86 anys, onze mesos i tretze dies de presó. El 1997, estant en llibertat, va tornar a assassinar una anciana. Va ser condemnat a 15 anys.

stats