Memòria de Mallorca carrega contra el batle de Sóller per mantenir un monument franquista

L'entitat critica que Jaume Servera (MÉS) apostàs per tomar la creu als caiguts estant a l'oposició i que ara hagi demanat un informe per decidir què fa amb ella

Memòria de Mallorca carrega durament contra el batle de Sóller, Jaume Servera, per mantenir, de moment, el monument franquista de la creu als caiguts de la plaça d'Espanya de la vila. L'entitat critica durament que MÉS, que ara ostenta la batlia del municipi, hagi "canviat" el seu posicionament de fa mesos respecte a aquest monument.

En un comunicat, Memòria de Mallorca retreu a Servera que la seva formació celebràs a final de 2014 les obres del safareig del monument tot dient que "la propera legislatura hi haurà menys feina a fer per tomar la creu i l'àguila" i que ara la decisió depengui d'un informe sol·licitat per l'actual batle.

Servera ha obert recentment un expedient administratiu per saber quines actuacions ha de dur endavant l'Ajuntament respecte a aquest monument i a la creu en record al soldat Lizasoaín al camí del Far per tal d'aplicar la Llei de Memòria Històrica. Concretament, el municipi va sol·licitar un informe al Grup de Recerca i Investigació de Sóller (GRES), que es farà públic de manera imminent. "Poden demanar tants informes com considerin oportuns, però mai poden excusar-se en les opinions dels altres per fer la seva feina", al·lega Memòria de Mallorca sobre la decisió del batle.

Només es retirarà l'escut franquista

Segons han informat alguns mitjans, si bé l'informe del GRES donaria el vistiplau a la retirada total del monòlit de Muleta, no ho faria amb la creu dels caiguts. La proposta dels tècnics sobre aquest darrer monument implicaria retirar l'escut franquista i les inscripcions, però mantenir la resta de l'estructura.

Memòria de Mallorca, que ha sol·licitat al llarg dels darrers anys a l'Ajuntament la demolició de la creu dels caiguts i del monòlit de Muleta, recorda que va fer entrega d’un "exhaustiu informe en què explicava els fets des del punt de vista històric i, jurídicament, aportava els elements necessaris perquè el poder polític de Sóller pogués tomar els dos monòlits".

"Els monòlits com la creu dels caiguts es va edificar amb una finalitat ben clara: recordar que en aquest país va haver-hi una guerra amb vencedors i vençuts", argumenta l'entitat. "Ens hem hagut d’acostumar, dissortadament, al menyspreu intencionat del Partit Popular, però no ens podem acostumar a l’equidistància, o al possibilisme, o a la simple estratègia de resultats electorals dels partits d’esquerra", manifesta.