MEMÒRIA HISTÒRICA

Sóller retirarà la simbologia franquista amb el vot en contra del PP i El Pi

Desapareixerà la creu de Muleta i la decoració del monument als Caídos

Sóller va aprovar ahir la retirada dels símbols feixistes del poble amb els vots en contra del PP i El Pi, dos partits de l'oposició. En concret, s'eliminarà la creu de Muleta dedicada al militar feixista Lizasoaín i es llevaran els símbols (l'escut de l'àguila i les fletxes i la creu) que decoren el monument als Caídos de la plaça d'Espanya. Aquestes dues peces s'haurien de conservar, segons les dues agrupacions, perquè "formen part de la història", en paraules del portaveu popular, Carles Simarro.

Simarro, que quan era batle plantejà traslladar la creu de Muleta a la platja perquè no fos objecte d'actes vandàlics, va argumentar ahir que a Sóller "no va passar res especial" durant la repressió feixista. Per la seva banda, el portaveu d'El Pi, Jaume Bestard, comparà els monuments amb el camp de concentració d'Auswitch pel seu valor de recuperació de la memòria històrica. Ambdós també criticaren que es gastin recursos municipals per fer les feines, ja que la brigada hi haurà de dedicar part del seu temps.

Amb aquesta iniciativa, el Consistori solleric es proposa complir la Llei de la memòria històrica, aprovada fa quasi vuit anys.

Controvèrsia

La UIB recomana la retirada completa del monument de la plaça d'Espanya

Al marge dels grups polítics, altres institucions  s'han pronunciat sobre les actuacions que s'han de dur a terme al monument de la plaça d'Espanya, obra de l'arquitecte Gabriel Alomar. Un informe de la Universitat de les Illes Balears en recomana la retirada completa, segons ha informat el batle, Jaume Servera (MÉS). Per altra banda, l'entitat conservacionista del patrimoni ARCA en demana la conservació íntegra amb l'argument que tenen un valor històric i pedagògic.

La UIB recomana la retirada completa dels símbols

L'associació Memòria de Mallorca, per la seva banda, s'ha mostrat conforme amb l'actuació de l'Ajuntament, tot i que en un principi en demanaven l'esbucament complet. Segons ha informat el portaveu, Marçal Isern, s'ha pogut saber que l'arquitecte Gabriel Alomar el va idear tenint en compte la possibilitat d'un canvi de règim, fent que la simbologia que el decora fos fàcil de retirar, segons relata l'historiador Damià Ferrà Pons en un document.

Tres afusellats

El bàndol nacional arrestà i assassinà José Gil, Manuel Braulio i José Muñoz

Pel que fa a la creu situada al camí que du al far de Muleta, es va construir per enaltir el tinent Lizasoaín, un dels 'Jinetes de Alcalá'. Quan aquest fou alliberat del castell de Bellver, participà en l'atac a l'estació radiotelegràfica que hi havia a Sóller i hi resultà mort. Com a represàlia, el bàndol nacional arrestà i assassinà els tres carabiners republicans que havien defensat l'indret: José Gil, Manuel Braulio i José Muñoz. El fill d'un d'ells era entre el públic del ple de Sóller ahir.

Un  informe de Memòria de Mallorca relata els fets.