TRIBUNALS

Matas guarda silenci davant Castro

El fiscal nega que estigui negociant amb el president una confessió a canvi de reduir les penes a les quals s'enfronta

L'expresident del Govern Jaume Matas s'ha acollit aquest dimecres al dret a no declarar, en el marc de la causa que investiga la possible manipulació del concurs per construir l'hospital de Son Espases. Molt més prim que en la seva anterior compareixença pública i amb els cabells més blancs, Matas ha arribat als jutjats de l'avinguda Alemanya, on estava citat per declarar davant el jutge Castro. En el marc d'aquest cas de presumpta corrupció, Castro investiga la possible comissió dels delictes de prevaricació continuada, falsedat documental i frau a l'administració pública.

La compareixença de Matas arriba després que la seva exconsellera de Salut, Aina Castillo, i l'exgerent de l'IB-Salut, Sergi Bertran, confirmassin davant Castro allò que ja varen declarar davant la Fiscalia d'Anticorrupció i la policia: l'expresident ordenà pervertir el concurs esmentat, primer a favor de l'empresa OHL i després de Dragados.

Castillo, que va ser consellera al Govern que va presidir Matas entre el 2003 i el 2007 i que també està imputada, va explicar que l'expresident li va entregar un sobre amb una documentació que detallava arguments tècnics per tal de facilitar el contracte a OHL. Posteriorment, una vegada que 'El Mundo' va publicar que l'adjudicació seria per a aquesta UTE, Matas, sempre segons la versió de Castillo, va fer anques enrere, va demanar que es paralitzàs el procés i que es valorassin informes nous per tal que la guanyadora fos Dragados, ja que en cas contrari tindrien "un problema polític".

Matas ja va prestar declaració com a imputat per aquesta mateixa causa davant el fiscal Anticorrupció Pedro Horrach el setembre de 2014, quan complia pena a la presó de Segòvia per una peça del cas Palma Arena.

En aquesta compareixença, va explicar que després que es publicàs que el concurs de Son Espases s'adjudicaria a OHL, posant "sota sospita" les valoracions de les propostes que s'havien presentat, va convocar una reunió a la seu de la presidència del Govern per informar-se de si hi havia algun problema en el procés d'adjudicació. En aquesta trobada el responsable de l'Advocacia de la Comunitat, José María Fiol, va afirmar que tot era correcte, segons informa Efe.

Així i tot, va requerir acudir a organismes externs independents que certificassin que tot estigués correcte; va decidir consultar el Consell Consultiu com procedir i va seguir la seva recomanació de demanar informes als col·legis d'economistes i enginyers.

Com a conseqüència dels informes, es van canviar les valoracions i es va dur a terme l'adjudicació.

Abans que Matas, ha declarat el propietari de la consultoria Global PM, Jesús Peinado, qui ha confessat que el negociat sense publicitat pel qual el Govern va encarregar un informe de valoració de les propostes per construir l'hospital de Son Espases també estava manipulat a favor de la seva empresa, segons informa Efe.

Peinado havia negat aquesta manipulació en una declaració anterior davant el fiscal Anticorrupció, però avui ha canviat la seva versió dels fets, segons ha informat el mateix Pedro Horrach.

En opinió del fiscal, la investigació d'aquest cas "avança de manera correcta... tot està evolucionant en sentit positiu".

La manipulació es va dur a terme a instàncies del president de la mesa de contractació de les obres de l'hospital, el finat Juan Sanz, han informat fonts jurídiques.

Per a aquesta adjudicació es varen convidar a concórrer-hi dues empreses més (Sienta i Project Management), a més de Global PM, però se'ls va indicar que oferissin un preu més elevat per assegurar que serien descartades.

De tota manera, Peinado ha defensat la validesa de l'informe de valoració dut a terme per la seva consultoria, que va arribar a la conclusió que la millor proposta tècnica era la presentada per OHL.

Possibles negociacions

D'altra banda, Horrach ha negat que hi hagi negociacions amb l'expresident del Govern Jaume Matas, que està imputat en diverses investigacions com el cas Palma Arena, la peça de la mateixa causa denominada cas Nóos i el cas Son Espases. "Si no ha declarat, és que no hi ha negociacions", ha afirmat el fiscal.

Matas ja ha complit una pena de 9 mesos de presó per tràfic d'influències a la presó de Segòvia i amb aquestes presumptes negociacions estaria intentant atenuar les penes a les quals s'enfronta.