TEMA DEL DIA
Portada 16/09/2014

Els quatre projectes de sondejos que amenacen Balears

Les superfícies d'aquests estudis ja superarien més de 40 vegades la de l'illa de Mallorca i Armengol ho atribueix que Bauzá "no se'n surt"

Ll. Planas / Q. Torres
3 min

PalmaL'Executiu central tramita en aquests moments quatre projectes de sondejos per a la possibilitat de realitzar prospeccions petrolíferes en aigües properes a Balears. En total, les superfícies que ocuparien aquests estudis sol·licitats per les empreses petrolíferes, en distintes situacions de tramitació, superarien més de 40 vegades la de l'illa de Mallorca.

Hi ha un primer projecte al golf de València que va ser autoritzat el desembre de 2010 pel govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero i pel qual l'actual Ministeri de Medi Ambient ha de donar ara el seu vistiplau definitiu; un altre al nord i l'est de Menorca i Mallorca, que seria el més gran; i dos més al golf de Lleó.

En el cas d'aquests dos darrers, es tracta d'una mateixa zona. La primera sol·licitud va caducar i una altra empresa en va demanar una de nova pel mateix projecte, encara que la primera ha tornat a ser reoberta. Es tracta també de la zona on suposadament es realitzaren sondejos sense autorització l'abril de 2013, segons un informe del mateix Govern que l'oposició denuncia que va ser ocultat.

Projecte 1

Golf de València. 4.296 m2. A 53 quilòmetres d'Eivissa. El projecte més petit i més antic, sol·licitat per Capricorn Spain, filial de Cairn Energy. Autoritzat en un primer moment el desembre de 2010, ara just queda pendent que el Ministeri de Medi Ambient es pronunciï sobre el seu impacte ambiental.

Projecte 2

Nord i est de Mallorca i Menorca. 99.600 m2. A 20-30 quilòmetres de Mallorca i Menorca. El seu promotor és Spectrum GeoLimited i el projecte es troba en fase de consulta prèvia i la Comissió Balear de Medi Ambient, que n'ha informat desfavorablement, ha instat el Ministeri a fer-ne l'avaluació d'impacte ambiental.

Projecte 3

Golf de Lleó. 37.000 m2. A 60 quilòmetres de Menorca. El projecte promogut per Seabird Exploration caducà a principis d'enguany, després d'haver caducat el termini de 18 mesos per presentar la tramitació ambiental. Però el conseller Biel Company anuncià la setmana passada que Madrid havia "reobert" el projecte a petició del promotor. Aquesta zona és on suposadament es realitzaren els sondejos sense autorització l'abril de 2013.

Projecte 4

Golf de Lleó. 37.000 m2. A 60 quilòmetres de Menorca. Aquest projecte ha estat sol·licitat per Capricorn Spain, filial de Cairn Energy, i pretén fer sondejos a la mateixa zona que el tercer. El dia 17 de gener del 2013 es va publicar en el BOE la sol·licitud dels permisos per part de l'empresa. El Govern assegura que, a dia d'avui, des del Ministeri d'Indústria no s'ha tramès cap informe sobre aquest projecte a la Comissió Balear de Medi Ambient.

Retrets entre Armengol i Bauzá

Tots aquests projectes de sondejos petrolífers al voltant de Balears mantenen viva la polèmica política sobre si l'oposició mostrada per l'actual Govern està sent prou efectiva davant Madrid, que té la darrera paraula sobre la seva autorització. La portaveu socialista Francina Armengol ha retret en el Parlament al president José Ramón Bauzá que el Govern no havia informat fins sobre el quart i darrer projecte, mentre que fa set mesos li va demanar fer un front comú contra les prospeccions petrolíferes i "hem perdut set mesos". "Convoqui tots els sectors implicats per pactar un full de ruta. Tot sol no se'n surt, el volem ajudar", ha dit Armengol a Bauzá.

El president no s'ha mostrat partidari de fer un front comú i ha optat per retreure a la socialista que en el passat no feren res quan governaven per impedir les prospeccions. "La senyora Armengol fa una política de 'postureig' perquè en vol treure un rèdit polític. El seu 'no' a les prospeccions és, com sempre, política de 'postureig'", ha sentenciat Bauzá.

stats