El PP balear bloqueja una iniciativa per demanar el cessament del ministre Soria

MÉS i PSIB voten a favor d'una moció per demanar al govern que José Manuel Soria abandoni el seu càrrec per la seva promoció de la recerca de petroli al Mediterrani, però el PP s'hi oposa

El Parlament balear no sol·licitarà al govern central el cessament del ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, per defensar "a ultrança" les prospeccions petrolíferes al Mediterrani sense "tenir en compte les repercussions ambientals i econòmiques" per a les Illes Balears.

La iniciativa de MÉS, debatuda avui a la Comissió de Turisme de la cambra legislativa, ha aconseguit el suport del PSIB-PSOE, però la majoria del PP s'ha oposat i no ha sortit endavant.

El diputat i portaveu de MÉS, Biel Barceló, ha replicat al PP que si el problema és que el permís per a les prospeccions d'hidrocarburs el va donar el govern espanyol de José Luis Rodríguez Zapatero, el president actual, Mariano Rajoy, té la possibilitat de derogar-lo aquest mateix divendres en el Consell de Ministres.

La diputada del PP Lourdes Bosch ha plantejat a MÉS que, en comptes del ministre, exigeixi el cessament del senador socialista i expresident balear Francesc Antich, de la portaveu del PSIB al Parlament, Francina Armengol, i del diputat econacionalista David Abril, que van ocupar destacats càrrecs públics quan en la darrera legislatura del Pacte de Progrés el govern socialista va aprovar el 2010 els dos decrets per fer prospeccions a la Mediterrània sense que ells ni protestassin ni s'hi oposassin.

Per la seva banda, el diputat socialista Joan Boned ha defensat que a Balears "no podem assumir els riscos del possible perill" que comporten les prospeccions. A més, ha afegit: "El turisme de Miami o Califòrnia -amb plataformes petrolíferes properes- no és el de les nostres illes i, per tant, defensam els nostres interessos, no els del senyor Bush, Obama o qui li toqui" governar Estats Units.