COMPTES MUNICIPALS

Alcúdia preveu acumular més de 30 milions de superàvit

Tancà el 2013 amb més de 26 milions, als quals en sumarà més enguany i el que ve

L'Ajuntament d'Alcúdia aprovà aquest dimarts els comptes de 2015 amb una previsió de superàvit de 4.658.000 euros. És la xifra resultant de la resta entre els ingressos pressupostats (més de 34,3 milions) i les despeses (prop de 29,7 milions). Així doncs, està previst que augmenti encara més el seu superàvit municipal, que en el tancament de l'any 2013 va ser de més de 26 milions. El fins fa un mes regidor d'Hisenda, Juan Luis González, ha afirmat aquest dimecres que l'exercici de 2014 també serà positiu. D'aquesta manera, la xifra podrà arribar i superar els 30 milions d'euros.

Durant l'exercici d'enguany s'han invertit uns dos milions, segons González, en inversions. Aquesta despesa va ser possible gràcies a la petita flexibilització de l'anomenada llei Montoro de sostenibilitat pressupostària, que permeté als ajuntaments amb els comptes sanejats invertir en projectes "sostenibles".

L'edil ha confirmat que el crèdit bancari és tan sols de 666.000 euros. Paradoxalment, el Consistori ha optat per no eixugar tot el deute perquè això implicaria no poder gastar res del romanent municipal. "No té ni cap ni peus, però ho diu la llei", ha explicat l'edil. A principi de legislatura, el deute era d'uns 9 milions, segons ha informat. "El primer any ens dedicàrem a pagar i l'any següent, quan volguérem invertir, la llei ens havia agafat a contrapeu", destaca González.

Durant el ple de dimarts l'oposició (PSOE i El Pi) criticà novament l'incompliment "reiterat" de les inversions pressupostades. Aquesta circumstància afavoreix l'acumulació de dèficit, ja que el sostre de despesa no permet gastar més que en exercicis anteriors. L'oposició també criticà l'augment de les partides de Fires i Festes i la disminució de les de Joventut i Participació Ciutadana.

Inca

L'equip de govern d'Inca (PP), que aquest dimarts també aprovà els comptes, criticà la rigidesa amb què l'Estat controla la despesa dels ajuntaments. En general, les corporacions locals són les institucions amb els comptes més sanejats.