Suplements 07/11/2019

MÉS DE 50 PROPOSTES PER CONÈIXER I COMPARTIR UNA BEGUDA 100% MEDITERRÀNIA

La Festa-Concurs, que situa la ratafia com UN DELS símbolS identitariS de Santa Coloma de Farners, ofereix tota mena d’activitats relacionades amb AQUESTA BEGUDA

4 min

La Festa-Concurs de la Ratafia, que s’iniciarà oficialment el dijous 7 de novembre amb la penjada del penó i el brindis col·lectiu, inclou més de 50 propostes relacionades amb aquest licor. La plaça Farners i els carrers dels voltants s’ompliran de parades amb productes artesans i de proximitat, sempre amb el denominador comú de la ratafia. La programació és àmplia i equilibrada -les activitats lúdiques i populars es combinen amb les més específiques i didàctiques- amb l’objectiu de complaure tots els públics i edats i aconseguir que les persones que passegin per Santa Coloma visquin intensament la tardor i la cultura ratafiaire. La ciutat rebrà els visitants engalanada per festejar l’estrena de les noves ratafies de l’any, de les últimes versions d’una beguda 100% mediterrània que lliga la riquesa dels boscos amb el sol de la Costa Brava. Al voltant del concurs com a eix central -hi participen 224 ratafies d’arreu de Catalunya- s’articulen una llarga sèrie d’activitats que conviden a conèixer i compartir l’univers de la ratafia.

Música i cultura

El trio Flowk, Pau Riba i l’Orquestra Fireluche, Capri (Sr. Bohigas / Sr. Marcel·lí), Obeses, Xiula, la companyia Homenots i el Príncep Totilau seran alguns dels protagonistes d’una oferta musical i cultural que també incorpora gegants, castells, trabucades i batucades, un ball de diables amb Els Senyors del Foc i espectacles de circ i dansa al carrer. La mainada podrà participar en manualitats, jocs i tallers, i a la Vela de Circ s’hi faran activitats festives i didàctiques al voltant de la ratafia. L’animació i la diversió estan garantides, i no només per als més petits.

Activitats divulgatives

Tallers, xerrades tècniques i exposicions permetran que tothom que ho desitgi conegui una mica millor el món de la ratafia, amb al·licients tan engrescadors com el tast obert de la primera fase del concurs. L’exposició Rosquilles, bunyols, melindros i torrons servirà per conèixer millor la confiteria farnesenca al segle XIX, mentre que el periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós parlarà de l’afició a les llaminadures i la cuinera Carme Ruscalleda incidirà en la importància dels productes de proximitat.

Per la seva banda, l’expert en aiguardents Miguel Ángel Gómez aprofundirà en les principals característiques i virtuts d’aquest producte, la sommelier i nutricionista Clara Antúnez explicarà la millor manera de tastar una ratafia i el doctor en enginyeria química Pau Matias-Guiu resseguirà la tradició ratafiaire des de la ciència.

Així mateix, la biòloga i farmacèutica Astrid van Ginkel, especialitzada en botànica ecològica i productes naturals, oferirà la xerrada El paisatge català de tardor en els licors. Com és lògic, l’apartat gastronòmic tindrà un paper molt rellevant durant tots aquests dies, amb el sopar jove, el sopar popular de la ratafia i la castanyada.

Plats cuinats amb ratafia

Durant aquests dies, els restaurants del poble oferiran a les seves cartes un bon nombre de plats cuinats amb ratafia. També es faran tallers familiars de pastisseria i demostracions de neules artesanes. Un dels punts forts de l’esdeveniment, sens dubte, serà la fira amb totes les ratafies de Catalunya, complementada amb un espai per a la presentació de novetats ratafiaires, una botiga al carrer, parades d’artesans i els mercats de productes de proximitat i de productors locals. La programació sencera de la Festa-Concurs de la Ratafia es pot consultar a la web www.ratafia.cat.

TOTES LES RATAFIES DEL PAÍS A LA VELA DE LA PLAÇA FARNERS

Totes les ratafies catalanes es podran trobar a la Vela de la Ratafia, situada a la plaça Farners. Com a novetats principals s’hi podran adquirir les ratafies de Santa Coloma amb valor afegit: El Penjat i La Penjada, la Roca Guillera, la Corriols i la Ratafia Malhivern. A banda de la tetralogia de ratafies 1842 de Santa Coloma (Clàssica, Nou Verda, Vuit Porrons i de Cireres), també s’hi podran comprar el domàs, la polsera i el got col·leccionable de la Festa-Concurs, a més samarretes relacionades amb la celebració i els llibres Els colors de la ratafia, d’Anna Selga, i Petita història de la Festa de la Ratafia, amb il·lustracions de Pilarín Bayés.

El dissabte 9 de novembre, la Vela de la Ratafia acollirà a les deu del matí una mostra explicativa de destil·lació d’aiguardent a càrrec dels mestres aiguardenters Joan Pujades i Tomàs Bosch (Priorat i Terra Alta). Una hora després, a les onze, el conegut i compromès dibuixant Joan Turu signarà en el mateix escenari il·lustracions numerades del pòster I la natura em crida a la parada de No a la MAT Selva. Les obres es podran adquirir a canvi d’un donatiu mínim de 10 € que es destinarà al fons per aturar el ramal de la MAT projectat a l’entorn de Santa Coloma de Farners. En el mateix escenari, a les 13 hores, Joan Pujades (celler Mas de la Caçadora) i Tomàs Bosch faran una demostració pràctica de destil·lació de vi per obtenir l’aiguardent per fer ratafia.

Els productes gastronòmics elaborats amb ratafia es trobaran al Ratafiarium, situat a la plaça del Firal. S’hi podran tastar i comprar productes com xuixos, magdalenes, galetes, bunyols, melmelada i xocolata.

stats