INDÚSTRIA
Suplements 05/02/2012

Poolbike dissenya i fabrica bicicletes per pedalejar sota l'aigua

El material especial utilitzat en aparells per a piscines inspira un igualadí

Daniel Romaní
3 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Una de les singularitats de l’illa de Tahití és que l’encercla una barrera de corall, que fa que l’aigua del mar que hi ha entre la barrera i l’illa no es bellugui gens ni mica (les ones trenquen unes quantes desenes de metres mar endins, on hi ha la barrera).

En aquesta piscina marítima, en un indret situat davant del Sofitel Tahiti Maeva Beach Resort, un grup de turistes pedalegen amb unes bicicletes estàtiques. Són persones d’edats i condicions físiques molt diverses que fan una estada d’una setmana en aquest racó paradisíac de la Polinèsia que ha encisat un munt de pintors i escriptors (esmentem-ne només un de cada: Paul Gauguin i Josep Maria de Sagarra). Van amb banyador i l’aigua els arriba fins al pit. Alguns es protegeixen del sol amb barret de palla, d’altres amb ulleres de sol. Ja han recorregut una desena de quilòmetres.

D’Igualada a Tahití

Les bicicletes que fan servir han estat fabricades a Igualada per l’empresa Poolbike, que exporta la major part de la seva producció –aproximadament el 75%– sobretot a França –on la cultura d’anar a la piscina per fer-hi activitats esportives amb la família o amb grup està molt estesa– i també a països com el Canadà, Mèxic, Panamà i Suïssa, i destinacions turístiques com Costa Rica, Martinica i Nova Caledònia, a més de la ja esmentada Tahití i altres illes de la Polinèsia.

Les bicicletes de Poolbike estan fetes d’un acer inoxidable molt especial perquè puguin estar submergides hores i hores sense que es rovellin. Pesen uns vint quilos i descansen al fons de la piscina –o del mar–. Han estat dissenyades per l’igualadí Ferran Bosque, de 44 anys, que abans treballava venent complements per a piscines públiques com ara netejadors de fons i elevadors per a discapacitats, i a qui sempre li ha entusiasmat anar amb bicicleta.

Ferran Bosque remarca els beneficis de l’ús de les bicicletes estàtiques d’aigua, que són uns quants. “Es perd pes, es reforcen els músculs i disminueix la cel·lulitis i les varius. A més, fer esport dins l’aigua és agradable, per això aquestes bicicletes s’utilitzen per a la rehabilitació de pacients i també per a la rehabilitació i entrenament d’esportistes d’elit”, subratlla el fundador i director de Poolbike, una empresa que també fabrica altres màquines de fitness aquàtic com ara cintes de córrer i bicicletes el·líptiques. Els productes de Poolbike s’adrecen a centres de rehabilitació mèdica, gimnasos i centres de fitness, al sector hoteler i a particulars.

Innovació contínua

Ferran Bosque té fusta d’emprenedor. De tant en tant passeja per la capital de l’Anoia i l’assalten amb la pregunta: “Encara fas bicicletes per a piscines?” Però ell ja està habituat a l’escepticisme, fins i tot ara que l’empresa rutlla i fabrica unes 800 bicicletes a l’any.

Arribar fins aquí li ha costat Déu i ajuda. Ha hagut de trucar a una pila de portes. “Al principi ningú no apostava per nosaltres. Cap banc ens escoltava i els proveïdors ens cobraven per avançat. Ni tan sols el meu gestor creia en el projecte!”, recorda el Ferran, que no para d’innovar. “El meu propòsit és introduir cada setmana alguna innovació a l’empresa, ja sigui en màrqueting, en producte, en R+D o en gestió interna. Intento que, abans que arribi el divendres al migdia, hàgim fet alguna nova aportació, que tant pot ser una millora en la fabricació com en l’organització de la feina, o bé potser una proposta d’activitat per a un dels nostres programes de formació”.

stats