Suplements 11/09/2015

Predicar la lectura

Joan Serra

Text: Júlia Manresa
3 min
Predicar la lectura

Tot va començar després de la fi del món. La dels maies. De projecte en projecte però sempre a l’Amèrica Llatina, Joan Serra i Montagut (29 anys) és l’impulsor d’una col·lecció de llibres sobre la cultura i el col·lectiu maia que a finals d’aquest any es trobarà a totes les biblioteques públiques de la regió maia sud-americana, que inclou Guatemala, Belize, Hondures, el Salvador i cinc estats del sud-est de Mèxic.

Quan va començar a estudiar periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona, Joan Serra volia acabar als Estats Units i ser una de “les estrelles de la tele” a la CNN. Però un viatge a Guatemala va canviar-li la visió no només del món sinó del que hi havia vingut a fer. Aquell va ser el seu primer contacte amb l’Amèrica Llatina i des d’aleshores no se n’ha desvinculat. Reconeix que Mèxic, on viu des de fa quatre anys, és la seva fixació des de petit, i l’embrió del que encara el té ocupat és a Mérida, una ciutat del nord del país. El seu paper en el projecte era acostar la comunicació i la lectura als nens de les escoles. “Sóc periodista, i al final vam acabar fent una revista, la vam imprimir i vaig marxar”. Però la sorpresa del Joan va ser que al cap de tres anys va tornar-hi i va veure que la revista encara continuava publicant-se. “Aleshores em vaig adonar que els joves tenien ganes d’unir-se i escriure sobre les seves vivències”, explica.

A Mérida hi va arribar a través d’una beca de la Generalitat per treballar en un casal català. Gràcies a la seva passió per la lectura, i després d’haver-se adonat que els joves de la regió maia no tenien accés a literatura juvenil actualitzada i de qualitat, va decidir crear SOM Editorial Col·lectiva, una associació a través de la qual ha gestionat la creació del projecte Ja’ab, que vol dir any en maia. Es tracta de 12 llibres escrits cadascun per un grup de joves de 12 ciutats maies diferents. Tots van ser escrits el 2013, el primer any de la nova era segons el calendari maia. N’hi ha en forma de còmic, d’altres només amb il·lustracions o un que recull relats breus. Joan Serra s’ha encarregat d’unir els joves, de corregir els textos, d’editar-los i d’imprimir-los. El finançament ha sigut el més complicat. “No volia demanar a ningú que treballés per mi perquè no ho podia pagar”. Un dels últims premis que ha rebut el projecte és el que permetrà que aquests llibres siguin a les biblioteques públiques, però també que el projecte es pugui repetir en altres regions. Li costa descriure a què es dedica, però té clar que l’objectiu és portar l’escriptura i la lectura als joves de regions a les quals accedir-hi no és senzill. Però té clar que vol tornar a Catalunya: “Encara que Mèxic és la meva segona llar, a la llarga vull poder tornar a casa”.e

Les claus

Periodista de formació, el seu projecte va néixer amb la voluntat de fer arribar la passió per la lectura

als joves

Ja’ab ( any en maia) és una col·lecció de 12 llibres escrits i elaborats per joves de 12 ciutats maies diferents

Ha sigut l’únic impulsor i responsable d’una editorial col·lectiva que ha implicat diversos països

El seu projecte

ha sigut premiat

per haver contribuït

a conservar la identitat col·lectiva de pobles i regions de Llatinoamèrica

stats