ENTREVISTA
Suplements 01/04/2012

Sean Greene: “Els nous llocs de treball als Estats Units els creen les petites empreses”

L'assessor en innovació del govern americà defensa que el sector públic pot fomentar l'emprenedoria sense gastar diners

àlex Font Manté
3 min
Sean Greene, el director adjunt per a inversions de l'agència nord-americana per a les petites empreses // CRISTINA CALDERER

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Fa dos anys i mig Sean Greene va deixar les seves empreses per entrar a l’administració nord-americana. Ara assessora el govern dels Estats Units en innovació i dirigeix la política d’inversions de l’Small Business Administration (SBA), l’agència federal per a les petites empreses. A Barcelona Greene ha intercanviat experiències amb representants de la Generalitat i de l’Ajuntament de la ciutat.

Quin pes tenen les petites empreses en l’economia nord-americana?

La meitat de la població activa dels Estats Units treballa en petites empreses... i actualment els nous llocs de treball es concentren en les empreses petites. Per tant, en una situació com l’actual, en què crear llocs de treball és prioritari, hem de fer tot el possible per ajudar aquestes companyies. La meva intenció és fer tot el que puguem per detectar les empreses amb potencial de creixement i impulsar-les.

Quin percentatge dels nous llocs de treball és creat per les petites empreses?

Molts acadèmics ho han estudiat i tots arriben a la conclusió que és molt elevat. Però, a més, la Fundació Ewing Kauffman [que s’autoproclama la principal fundació del món dedicada a l’emprenedoria] va demostrar que durant els últims vint anys les start-ups i les empreses joves van crear 40 milions de llocs de treball... i en aquell mateix període el saldo positiu de llocs de treball creats va ser de 40 milions! Sovint les grans companyies contracten gent al mateix temps que n’acomiaden i el resultat net en nous llocs de treball és zero.

I quin és el tipus de petita empresa que realment genera feina actualment? Les empreses tecnològiques?

Tots tenim al cap la típica imatge de dos emprenedors nord-americans en un garatge de Silicon Valley... i òbviament Silicon Valley és molt important. Però les estadístiques mostren que en tots els sectors hi ha companyies de gran creixement. I que, a més, estan escampades per tots els Estats Units. Per tant, no triem un sector concret en detriment dels altres. La nostra feina és crear un ecosistema perquè els emprenedors triomfin en el sector que sigui.

I com creen aquest ecosistema?

Com a govern fem diverses coses: hi ha programes públics de finançament. Però igualment important és que aconseguim implicar i mobilitzar el sector privat perquè també ajudi els emprenedors. Per exemple, incentivem els bancs que donin més crèdits a les petites empreses. També tenim un programa perquè els fons d’inversió i capital risc donin diners als petits negocis. Nosaltres posem en contacte els fons amb els emprenedors que veiem que hi poden encaixar.

Quina mena d’incentius donen als bancs i fons d’inversió?

Incentius fiscals, per exemple. Tenim un programa en el qual el govern es compromet a garantir una part del crèdit. Generalment garantim el 75% de l’import total. No volem que sigui el 100% perquè així el banc també s’hi juga alguna cosa. Però d’aquesta manera els bancs donen crèdits a gent a qui potser no n’hi donarien. De tota manera, hi ha moltes coses que el govern pot fer per ajudar els emprenedors i que no costen ni un euro!

Per exemple?

La primera és celebrar l’emprenedoria i encoratjar els ciutadans que siguin emprenedors. És per això que Barack Obama convida grans emprenedors a la Casa Blanca... o que es s’atura a visitar petites empreses quan viatja pel país.

I què més es pot fer?

La segona cosa que fem és reduir les barreres amb què es topen els petits empresaris. Els emprenedors no tenen lobis. Nosaltres intentem defensar-los. Per exemple, últimament el govern federal s’ha compromès a pagar les factures en quinze dies. I aquesta implicació és importantíssima, té un gran impacte per a les petites empreses! El 23% de la despesa del govern federal va a parar a les petites empreses.

stats