Suplements Andorra 21/12/2014

Escaldes-Engordany recupera el Pessebre Vivent

L’obra d’Esteve Albert va ser una de les primeres representacions que se’n van fer als Països Catalans

2 min

El comú d’Escaldes-Engordany ha decidit recuperar el Pessebre Vivent d’Engordany, coincidint amb el centenari del naixement del seu creador. L’obra d’Esteve Albert es va començar a representar l’any 1955 però set anys després, l’any 1962, es va deixar de fer. El nou espectacle es representarà els dies 20 i 21 de desembre i 3 i 4 de gener i tindrà una durada d’una hora.

A diferència de la versió original d’Esteve Albert, aquest nou pessebre serà a l’aire lliure, amb el públic dret i amb una gran interacció entre artistes i assistents. A més, també es canviarà la ubicació i en comptes de fer-se a Engordany es farà a la part alta d’Escaldes, perquè disposa d’un emplaçament més cèntric i es vol potenciar aquesta zona de la parròquia. A més, l’esdeveniment comptarà també amb la participació de l’Esbart Santa Anna i de la coral parroquial. La directora artística d’aquesta nova versió serà Irina Robles, que és alhora directora artística de l’Escena Nacional d’Andorra.

Càstings per obrir-lo a la població

Un dels al·licients que tenia el Pessebre Vivent original era el fet que hi participava molta gent del poble. Això li va donar molta repercussió, tant al país com a Catalunya. En aquest sentit, va ser un dels primers Pessebres Vivents que es van escenificar als Països Catalans i, de fet, hi ha veus que afirmen que fins i tot va ser el primer.

Per recuperar el vessant participatiu i mirar que tota la parròquia se’l torni a fer seu, els organitzadors del nou pessebre han preparat, les últimes setmanes, un seguit de càstings -tant per a adults com per a infants- per seleccionar els actors i els figurants. L’objectiu d’aquestes proves no ha sigut descartar ningú, sinó que s’ha intentat buscar un paper a tothom que s’hi ha presentat.

Un centenar de participants

En total, entre actors, figurants i integrants de l’Esbart Santa Anna i de la coral parroquial, seran un centenar les persones que participaran en el pessebre. D’aquest centenar de participants, una trentena tindran un paper més rellevant, ja que hauran de parlar. La resta complementaran les diverses escenes, però sense intervenir-hi.

També es comptarà amb actors que ja van participar en el pessebre vivent original, i que s’han mostrat molt il·lusionats de poder recuperar aquesta tradició.

Aforament de 500 persones

Les representacions es duran a terme en un indret encara per concretar de la part alta d’Escaldes, a prop de la zona de Sant Pere Màrtir, i tindran una sonorització, il·luminació i atrezzo força destacats.

Tots quatre dies les funcions es faran a les 20.30 hores i s’establirà un preu d’entrada simbòlic, bàsicament per evitar aglomeracions i perquè la gent no entri i surti durant la representació.

Per a cada sessió l’aforament estarà limitat a 500 persones, que es podran desplaçar pel recinte per gaudir de les diferents escenes.

Tot i que la recuperació del Pessebre Vivent d’Engordany ha tingut lloc coincidint amb el centenari del naixement d’Esteve Albert -que se celebra durant aquest 2014-, la voluntat dels organitzadors és que l’espectacle pervisqui els pròxims anys i, si pot ser, recuperi la repercussió que va tenir durant l’etapa en la qual el va dirigir Esteve Albert, ara fa gairebé 60 anys.

stats