Dèficits en la regulació de les feines nocturnes

Les normes del treball nocturn estan incloses en l’article 81 del Codi de Relacions Laborals, que situa la seva activitat entre les 10 del vespre i les 8 del matí. La llei indica que el salari en aquesta franja ha de ser un 20% superior al de dia, si no s’ha establert ja d’acord amb el torn de nit. En les jornades diàries superiors a les 6 hores, el treballador té dret a un descans d’una durada mínima de mitja hora i entre dues jornades de treball successives hi ha d’haver un descans d’almenys 12 hores. Pel que fa al descans setmanal, els empleats tenen dret, com a mínim, a una jornada completa cada setmana de manera “obligatòria i irrenunciable”.

El Consell d’Europa apunta alguns punts en què Andorra no compleix amb la Carta Europea de Drets Socials. El Comitè Europeu de Drets Socials assenyala que els empleats han de passar revisions abans de la contractació o de l’inici de la relació laboral quan la feina és perillosa, poc saludable o pot resultar perjudicial, quan es tracta de menors i en empleats particularment sensibles a certs riscos, així com en qualsevol cas que una revisió sigui essencial per verificar si l’estat de salut de l’empleat pot suposar un risc per a ell, per a altres empleats o per a altres persones de fora de la companyia. Amb tot, indica l’últim informe, la llei no incloïa revisió per als treballadors de nit, abans o després de fer les seves tasques.

El Comitè també demana sobre la possibilitat de transferir els empleats al torn de dia, l’opció de consultar regularment amb els representants dels treballadors sobre l’ús del treball nocturn, les condicions en què s’efectua i les mesures per conciliar les necessitats dels treballadors i la tasca nocturna.

Legislació pendent

La modificació del Codi de Relacions Laborals és un dels projectes que ha quedat pendent, malgrat les demandes dels sindicats i les patronals en diversos sentits. Així, serà un dels temes que haurà d’abordar el nou Consell, sobretot per avaluar la inclusió d’aquestes recomanacions.

El + vist

El + comentat