Les estacions mantenen les vendes però milloren la facturació

La creu és la pèrdua d’un 8% d’esquiadors a Vallnord

El lleuger descens del 0,5% en els dies d’esquí venuts respecte a la temporada passada -la xifra final és de 2,34 milions- es pot interpretar de diverses maneres. D’una banda, el fort descens del mercat rus, una situació sobre la qual han avisat comerciants, hotelers, operadors turístics i representants polítics des de fa mesos, s’ha compensat amb una lleugera recuperació del client espanyol i francès -el mercat pel qual està apostant últimament i d’una manera estratègica Andorra Turisme-. D’altra banda, els dies d’obertura -un índex clau per calcular els ingressos d’aquesta indústria- han quedat per sota dels previstos. A Vallnord s’ha obert 130 dies i en el cas de Grandvalira un total de 129 sobre els 135 previstos.

Malgrat això, és destacable el fet que la balança al Principat s’hagi decantat encara més cap a l’estació més gran, Grandvalira, que ha aconseguit un 3% més de dies d’esquí venuts que la temporada passada. La directora general de l’estació, Núria Tarré, n’ha fet un balanç satisfactori, perquè la facturació també ha augmentat -un 4,5%-, però lamenta que no ha sigut un hivern fàcil i que s’han hagut de fer molts esforços. Per contra, Vallnord ha venut un 8% menys de dies d’esquí, amb Pal-Arinsal com a sector més perjudicat i amb un descens més suau a Arcalís.

En aquest sentit, el director de l’estació de les valls del nord, Martí Rafel, assegura, sense entrar en detalls, que els ingressos han sigut superiors sobretot per l’estratègia de venda imposada: es va eliminar la tarifa de temporada baixa a canvi d’abaixar el preu de la temporada alta. A més, l’estació ha fet un pas més en la desestacionalització, conscient de la forta competència a les valls orientals, amb un forfet que combina l’oferta d’estiu (el bikepark i l’ús turístic dels remuntadors) amb la de l’hivern per un euro més que el forfet hivernal 2014-2015.

Una temporada complicada

Rafel qualifica la temporada 2014-2015 de complicada. D’entrada, perquè l’obertura es va haver de fer de manera molt esglaonada; de fet, Pal-Arinsal no va aconseguir obrir ni pel pont de la Puríssima. Però també perquè ha sigut un hivern amb nevades copioses però que han anat seguides de vent i pluges en cotes baixes, la qual cosa no és un element banal perquè el negoci depèn en gran mesura de la meteorologia. A més, també han condicionat molt el cessament d’operacions de l’operador andorrà més gran, Ski Art, i la gran davallada -de més d’un 50%- del mercat rus per la devaluació del ruble i el conflicte armat a la península de Crimea.

El desafiament passarà la temporada que ve per continuar apostant per la diversificació dels serveis, la recuperació del turista de proximitat i la important celebració d’una prova masculina de la Copa del Món en categoria de supergegant i supercombinada a Grandvalira. Vallnord, per la seva banda, que insisteix en la potenciació de la temporada d’estiu, té els ulls posats en el mes de setembre d’aquest any, quan acollirà els mundials de BTT.

Més continguts de