Carrer Tuset: problemes de nit i de dia

Els veïns denuncien que la vida nocturna genera brutícia i tant de soroll que els impedeix descansar a les nits, mentre que durant el dia les motos envaeixen les voreres tot i que està prohibit

Per als veïns del carrer Tuset queden molt lluny els temps de la Gauche Divine. Quan aquell moment de glòria i glamur va acabar, el carrer es va desertitzar fins que ja fa anys que es va tornar a omplir de discoteques i de bars nocturns. De Tuset Streetal que s’ha anomenat Little Madrid. Això ha fet que els carrers s’omplin de soroll de nit i de brutícia al matí. “A la nit ens trobem que no podem dormir i al matí, quan anem a treballar, ens trobem els carrers plens d’ampolles de begudes i de brutícia”, apunta Baltasar Parera, veí del carrer Tuset des de fa 43 anys.

Parera explica que sobretot els problemes es concentren entre dijous i divendres, quan els bars i les discoteques s’omplen de gent. “No pot ser que quan jo surti de casa per portar els nens a l’escola em trobi el carrer ple de vòmits i d’ampolles d’alcohol”, afirma Parera. La seva opinió és compartida per la majoria de veïns i comerciants de la zona, que sovint es troben vòmits fins i tot dins de les porteries.

“Si la porta ha quedat mal tancada, els joves ho aprofiten per fer el botellón dins la porteria”, apunta Maite Ormaolea, que assegura que els veïns del carrer sempre que es creuen comenten els despropòsits amb què s’han trobat aquella setmana. “És horrorós i insostenible”, denuncia Ormaolea, que assegura que ha trucat més de 50 vegades a la Guàrdia Urbana per molèsties causades pels locals nocturns, que li impedien dormir. “Els agents han arribat a pujar a casa meva i a dir-me que el xivarri és tan alt que l’aparell no podia ni captar els decibels de la música de la discoteca”, assegura. En aquest sentit, explica que des de casa seva sent “dia sí dia també” els crits dels joves, que són especialment forts com més avança la la nit.

“Els insults són una constant”, apunta. Com a solució, els veïns de Tuset reclamen més presència policial i que l’Ajuntament treballi per garantir el seu descans. Al seu torn, BComú, el partit del govern municipal, creu que “cal fer un bon diagnòstic de l’estat de la qüestió” per avaluar “quines noves actuacions” poden treballar en el futur.

Els veïns consideren que aquest problema es va agreujar des que es va implantar la llei antitabac i que des de llavors no s’hi ha intentat posar remei. A més, consideren que el fet que l’expresident de la Generalitat Artur Mas visqui en aquest carrer els ha perjudicat més que beneficiat.

“Sembla que deixessin d’actuar perquè no es digués que es volia afavorir l’expresident”, assegura Ormaolea. Un altre dels problemes amb què s’han trobat els veïns és que els comerços han anat desapareixent per convertir-se en bars de copes. “És un carrer ple de despropòsits. S’han donat permisos a tort i a dret i ara ens hem quedat sense comerços i només amb bars nocturns”, denuncia una de les veïnes.

Aquest fet els porta a denunciar un altre dels problemes amb què es troben: el carrer Tuset de dia. “Abans teníem comerços que ens permetien fer vida de barri. Ara durant el dia s’ha convertit en un carrer ple d’oficines i de motos”, apunta Parera. El cas és que tot i que està prohibit que les motos aparquin a la vorera, cada matí hi ha un exèrcit de ciclomotors estacionats. “El govern de Colau critica que les terrasses dels bars envaeixen l’espai públic però no fa res perquè els veïns de Tuset puguem moure’ns amb tranquil·litat”, denuncia Ormalea. En aquest sentit, considera que Tuset té un “greu problema de mobilitat”, però que “pel motiu que sigui” els governs sempre han fet els ulls grossos. “No pot ser que estigui prohibit aparcar i que aquí no passi res si s’incompleix la normativa”, apunta Baltasar, que afegeix que això passa “cada dia”. Així, creu que qualsevol persona que vulgui passejar pel carrer Tuset ho tindrà molt difícil, tant pels cotxes, com per les motos i les bicis.

Espais per a les motos

Des de l’Ajuntament asseguren que la seva voluntat és “endreçar els espais” de Tuset i garantir que la vorera sigui “l’espai dels vianants”. “Volem baixar les motos a la calçada i que les bicicletes circulin pel carril bici. És un canvi d’hàbits que requerirà la complicitat dels ciutadans”, apunten fonts municipals. No obstant això, no especifiquen cap calendari per dur-ho a terme. Al seu torn, els veïns demanen actuacions d’urgència per una situació que creuen que està arrossegant el carrer Tuset al seu “declivi” i recorden amb malenconia quan temps era temps. Gauche Divine, rendez-vous.

El + vist

El + comentat