ENTREVISTA

“Colau ha demostrat amb la campanya del 20-D que Barcelona no és la seva prioritat”

Debutant a l’Ajuntament de Barcelona, Ciutadans s’ha mostrat molt crítica amb la gestió de Colau i ha tancat el mínim d’acords possibles amb el govern en la majoria dels àmbits. La seva líder, Carina Mejías, busca sovint el cos a cos amb l’alcaldessa

Debutant a l’Ajuntament de Barcelona, Ciutadans va aconseguir situar-se com la tercera força en les últimes eleccions municipals. Per davant de partits històricament hegemònics a la ciutat. Durant aquests sis mesos la formació s’ha mostrat molt crítica amb la gestió de Colau i ha tancat el mínim d’acords possibles amb el govern en la majoria dels àmbits. La seva líder, Carina Mejías, busca sovint el cos a cos amb l’alcaldessa.

S’ha mostrat molt crítica amb el paper de l’alcaldessa en la campanya electoral del 20-D.

Sí. Perquè ha incomplert l’acord institucional de mantenir la neutralitat de l’Ajuntament, ha fet un ús partidista de la seva condició d’alcaldessa i també pels seus excessos als mítings, en què ha insultat obertament els seus adversaris polítics. Això posa en evidència el seu mal estil i la falta d’ètica política.

Colau ha jugat un paper clau en les eleccions espanyoles. ¿Creu que els resultats influiran en la política municipal?

Barcelona té reptes importants que cal assumir i que s’han de liderar des de l’Ajuntament, però Colau ha demostrat en aquesta campanya que per a ella la ciutat no és la seva prioritat.

Se sent la cap de l’oposició de facto ?

Sí. No només perquè CiU està noquejada, sinó perquè ERC i PSC estan amb aquesta disjuntiva d’“ara sí, ara no”. Quedem nosaltres i ho demostrem abanderant iniciatives com la lluita contra la moratòria hotelera, entre d’altres.

Per què considera que CiU està noquejada?

Perquè arrosseguen el fet d’haver perdut les eleccions i perquè estan embolicats en un problema intern. Tenen persones que han marxat del seu grup municipal i crec que ara mateix estan més pendents de les qüestions internes.

Com valora aquests primers mesos del govern de Colau?

Amb preocupació. Barcelona havia aconseguit mantenir uns números bastant respectables durant la crisi pel que fa a l’ocupació. Des que ha arribat al govern fins ara, Colau ha tingut Barcelona aturada. No pren cap decisió i les que ha pres han sigut molt perjudicials per a la ciutat. Per al comerç, per als creuers, per als hotels, el top manta...

Un dels temes amb què s’han envalentit més és amb la negativa a la moratòria hotelera. ¿Continuen defensant que s’està prevaricant?

Sí. Estem molt en contacte amb petits inversors i ens expliquen que estan en una situació crítica. L’Ajuntament ha pres una decisió que està perjudicant persones que estaven seguint la llei que estava en vigor en aquell moment. I això es prevaricar. Nosaltres ja vam avisar des d’un primer moment que hi hauria molta gent que presentaria mesures legals en aquest sentit.

Però l’alcaldessa continua defensant que no s’ha aturat res a la ciutat.

Això és fals, com moltes de les coses que diu. Moltes persones s’adrecen a nosaltres preocupades perquè estan perdent diners. A més, s’ha generat un clima d’inseguretat jurídica a la ciutat.

Una altra de les crítiques que ha fet a Colau és la vinculació familiar o sentimental de membres del govern amb càrrecs de l’òrbita de l’Ajuntament.

Sí. Van arribar presumint de dues coses: de fer de la democràcia el seu màxim exponent i de criticar les formes de la vella política i els abusos de la casta. Ara bé, quan ells arriben al govern veiem com cinc regidors dels onze tenen una relació sentimental o familiar amb persones que tenen llocs de decisió o amb empreses contractades per l’Ajuntament. Quan me’n vaig adonar vaig fer un repàs dels altres partits i no vaig trobar ningú més amb aquestes vinculacions.

Però en alguns casos diuen que són professionals que ja hi eren abans de l’arribada de BComú a l’Ajuntament.

Exacte. Per tant, és ara quan es produeix aquesta vinculació familiar. Abans no hi era. Si tu has estat criticant això de manera tan activa has d’allunyar qualsevol mena de sospita quan tu governes.

I pel que fa a exercir la democràcia en el seu màxim exponent, ¿també creu que Colau ho està incomplint?

Colau entén la democràcia segons quin sigui el tema i l’exerceix quan li convé. Hi ha acords aprovats pel plenari que el govern ha decidit incomplir.

El govern no acostuma a arribar a acords amb C’s. ¿L’estètica del pacte els està condicionant?

Nosaltres som molt proactius i tenim clar que treballem per a Barcelona i per als barcelonins. Amb tot el que vagi en favor de la ciutat ens trobaran. En canvi el govern sí que té interès a afavorir determinades opcions polítiques, tinguin a veure o no amb els interessos dels barcelonins.

Més continguts de

El + vist

El + comentat