Manresa serà pionera en la liberalització

L’ordenança que regula els serveis funeraris s’actualitzarà després que l’associació Esfune advertís que contenia restriccions que no s’ajustaven a dret

Manresa ben aviat serà ciutat pionera a Catalunya pel que fa l’adequació de la normativa de serveis funeraris a la legislació vigent. La capital del Bages preveu aprovar en ple municipal la modificació d’una ordenança que la convertirà en una de les primeres poblacions catalanes que liberalitza el sector de les empreses funeràries. “Es tracta d’adequar l’ordenança de serveis funeraris i el reglament del cementiri a la legislació estatal i autonòmica que els regula i que es va modificar en aplicació de la directiva europea sobre liberalització de serveis”, segons han explicat fonts tècniques del consistori. El decret català d’aplicació d’aquesta directiva data del 2010, però per ara ni Barcelona ni les altres ciutats grans del principat -incloses la resta de capitals de província o localitats amb més habitants que Manresa com Terrassa o Sabadell- han fet aquest pas.

“Cal adaptar-nos a les exigències de la lliure competència i a les normes i reglaments que la defineixen”, considera Joan Calmet, regidor de Barris i Acció Comunitària de Manresa. La previsió és que l’ordenança pugui aprovar-se en un dels pròxims plens ordinaris del consistori, previsiblement el del mes de febrer.

L’Associació Eternam Serveis Funeraris (Esfune) havia advertit l’Ajuntament que la normativa en vigència preveia restriccions que no s’ajustaven a dret. I l’empresari Aureli Sánchez, representant d’Esfune, va presentar paral·lelament a l’ens un estudi d’impacte econòmic en què afirmava que amb una liberalització real del servei els ciutadans s’haurien estalviat 7,3 milions d’euros durant els últims quatre anys i mig.

L’actualització de l’ordenança passa ara per aplicar-hi dos canvis importants. D’entrada, qualsevol empresa amb llicència de serveis funeraris concedida per un altre ajuntament podrà operar a Manresa. Fins ara només hi podien donar servei les companyies funeràries que havien obtingut llicència a la mateixa ciutat i que hi tenien tanatori. Per tant, la normativa elimina l’obligatorietat de disposar al municipi de tanatori, sales de vetlla i altres instal·lacions fixes, com oficina d’atenció al ciutadà o dipòsit per als vehicles.

La possibilitat d’utilitzar algun dels tres tanatoris privats que hi ha, en operar a la ciutat, dependrà exclusivament dels pactes que estableixin les empreses.

El regidor Joan Calmet ha valorat positivament que Manresa sigui pionera “d’unes mesures que de manera inevitable tothom haurà d’aplicar” i ha relatat que el pas es fa també “des del convenciment que les administracions públiques han d’estar amatents a les lleis, i més encara a les que suposen una millora per als ciutadans”. Manresa és la ciutat catalana que en ara mateix té més empreses funeràries en funcionament, un total de tres.