Ofensiva dels guies contra els ‘free tours’

Exigeixen que es controli l’activitat perquè “agreuja els problemes de convivència”

Un guia amb un paraigua d’un color cridaner on hi diu “ free tour ”,seguit per un nombrós grup de turistes. Aquesta imatge ja fa anys que és habitual a les principals capitals europees i s’ha instal·lat en els últims temps a la capital catalana. El mètode és senzill: els turistes s’inscriuen en una llista de la pàgina web de la companyia i en acabar la ruta donen una propina al guia. Davant l’expansió d’aquest fenomen, els guies turístics oficials s’han posat en peu de guerra perquè les visites gratuïtes s’aturin d’una vegada.

“A Barcelona hi ha un problema de convivència entre el turisme i la ciutadania, i els free tours contribueixen a fer-lo encara més gros”, apunta la presidenta de l’associació professional de guies turístics de Catalunya, Mari Paz Alonso, que afegeix que és difícil que els veïns puguin distingir els guies professionals dels que són amateurs.

En aquest sentit, apunta que els guies acreditats han de compartir el carrer amb “aquests guies que en fa un abús” i que “empitjoren” la visió que té el barceloní del turisme. De fet, els veïns de la Sagrada Família ja fa temps que denuncien els problemes “d’invasió d’espai públic” que generen les riuades de turistes. En tractar-se d’un monument d’interès nacional, els guies no acreditats no poden entrar dins del temple. No obstant això, sí que poden fer les explicacions pertinents fora del monument.

“Tant a la banda del carrer Marina com del carrer Sardenya, està plena de grups de free tours, però mai se’ls demanen explicacions”, explica Alonso, que afegeix que als oficials “sempre se’ls demana l’acreditació”. A més, la guia considera que tot l’esforç que s’ha fet perquè les cues per comprar l’entrada ja no es facin al carrer “no ha servit per res”. “Aquests grups multitudinaris ocupen l’espai públic sense control”, apunta una de les membres de la junta de l’associació de guies, Yolanda Saguart.

El fet és que l’activitat que fan els free tours no és il·legal. La directiva Bolkestein de la Unió Europea permet que qualsevol ciutadà pugui exercir de guia al carrer. L’acreditació oficial només és necessària per poder treballar dins de determinats monuments, classificats com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Segons els guies, la il·legalitat està en el fet que el que es paga als guies no és una propina, sinó que és “un sou encobert”. “Jo amb el meu sou pago impostos i, en canvi, ells no paguen res”, denuncia Saguart, que afegeix que amb aquesta activitat s’està potenciant l’economia submergida i que ningú fa res per aturar-ho. “Ens trobem que estem patint un intrusisme professional que perjudica la nostra imatge com a col·lectiu”, apunta la membre de la junta.

Per poder-ho combatre, des de l’associació de guies professionals reclamen mà dura al govern de Colau perquè aturi els free tours com una manera de solucionar el problema de convivència amb el turisme. “En el moment que els cossos policials vegin aquests grups els haurien de demanar la documentació”, apunta Saguart, que afegeix que també s’haurien de perseguir les companyies que hi ha al darrere.

Al seu torn, fonts del govern de Colau asseguren que la regulació dels free tours s’escapa de les seves competències i que, per tant, no poden fer-hi res.

Els veïns demanen que es controli

Des de l’associació de guies oficials recalquen que la Sagrada Família -tot i ser un dels monuments que més free tours concentra- no és ni de bon tros l’únic de la ciutat. “Passejar per davant de la Casa Batlló és gairebé impossible. Està ple de grups que no tenen acreditació oficial”, apunta Saguart. El subsecretari de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), Joan Balañach, s’alinea amb els guies i comparteix la preocupació amb el fenomen.

“Si van als llocs icònics que ja tenen una sobresaturació considerable, el problema de convivència entre turisme i veïns s’agreujarà cada vegada més”, considera el membre de la FAVB, que afegeix que això no “genera una bona fluïdesa de l’espai públic”. En aquest sentit, reclama a les diferents administracions que posin fil a l’agulla per modificar la legislació que ho reguula.

“Cal que els governs competents ho abordin. És un factor que agreuja la situació que vivim a Barcelona”, apunta Balañac, que afegeix que s’hauria de tenir en compte a l’hora de dissenyar el pla estratègic de turisme de la capital catalana.

El + vist

El + comentat