La cultura conquereix els terrats

Recuperar la funció social que els terrats de la ciutat complien anys enrere i treure’ls de l’oblit en què han caigut. Aquest és l’objectiu que persegueixen diverses iniciatives culturals que s’han marcat el repte d’obrir als barcelonins terrats i terrasses particulars de la ciutat, petits tresors massa ocults

Recuperar la funció social que els terrats de la ciutat complien anys enrere i treure’ls de l’oblit en què han caigut. Aquest és l’objectiu que persegueixen diverses iniciatives culturals que s’han marcat el repte d’obrir als barcelonins terrats i terrasses particulars de la ciutat, petits tresors massa ocults. A més de contemplar vistes espectaculars de la ciutat des de punts de vista nous, ja és possible assistir a un concert de jazz en un terrat de la plaça Reial, veure circ en directe des de la part alta d’un edifici de Vallcarca o pujar a jugar, com es feia abans, a diferents terrats particulars. Barcelona es prepara per a l’arribada de l’estiu amb un ventall de propostes d’alçada.

Jazz sota les estrelles

Saphie Wells & The Swing Cats donaran el tret de sortida oficial a la programació cultural de la nova plataforma Upstairs BCN amb un concert de jazz unplugged suau i alegre. Serà en un terrat de la plaça Reial, que el quartet omplirà de música el 22 de maig. Max Sunyer, el guitarrista de la Pobla de Massaluca, i l’australiana Lenka agafaran el relleu de la música tranquil·la de Saphie Wells i augmentaran el ritme amb la guitarra del català i la veu infantil però decidida de l’australiana. Serà en un terrat amb vistes a la Sagrada Família. L’objectiu d’aquesta nova plataforma és portar la música, però també la poesia, als terrats particulars. I organitzar-hi, també, diferents tallers.

www.upstairsbcn.net

Recuperar la tradició de pujar a jugar als terrats

Barcelona Rooftops també es marca el repte de recuperar uns espais massa sovint oblidats: els terrats. Un dels seus objectius és revaloritzar la tradició de pujar-hi a jugar. Per això, proposa un “petit viatge en el temps” a través de sessions de joc corporal en emplaçaments amb bones vistes. Es tracta de diferents activitats d’una durada d’entre cinc minuts i un quart d’hora cadascuna. I d’acabar el joc amb un bon vermut. La primera sessió es va organitzar en un terrat amb vistes a la Rambla, i veient la bona rebuda els organitzadors estan buscant noves dates per repetir-ho. El que sí que ja té dia fixat és la ruta turística per terrats que es farà el 27 de maig. De la mà de Món Barcino s’explicarà la història del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera.

www.barcelonarooftops.com

 

El Port Vell, a vista d’abella i horts als terrats

Un terrat de la plaça del Duc de Medinaceli amb vistes al Port Vell és el lloc escollit per començar els tallers de la plataforma Upstairs BCN . El primer, que es farà demà a dos quarts de dotze del matí, està centrat en l’apicultura i el tast de mels. L’activitat, que té un preu de vint euros i una durada aproximada de dues hores, constarà d’una xerrada d’introducció al món de l’apicultura i les abelles -per descobrir, per exemple, la complexa arquitectura que aquests insectes són capaços de crear- i d’un tast de diferents mels. Aquesta és la primera activitat amb data tancada d’Upstairs BCN, que també preveu organitzar tallers com el que es dedicarà als horts urbans -en un terrat amb vistes al Palau de la Música- o, ja de cara a l’estiu, sessions d’observació astronòmica des d’un terrat de la plaça Reial. També es programaran rutes turístiques per la ciutat des d’un punt de vista diferent: de terrat en terrat per veure, per exemple, els barris de Ciutat Vella des de dalt.

www.upstairsbcn.net

Enfilar-se a Santa Maria del Mar

Conèixer Santa Maria del Mar fins al terrat i contemplar, des d’allà, unes vistes espectaculars del Born i del conjunt de Barcelona. Des del 2013 la basílica programa visites guiades que conviden a enfilar-se al terrat. S’hi proposa un recorregut que, a més d’entrar a l’església i descobrir els detalls d’aquesta joia del gòtic català, ofereix la possibilitat de fer tota la volta a l’església des del terrat. A trepitjar-ne el sostre. Aquestes rutes es fan cada hora de les dotze del migdia a les cinc de la tarda els dies laborables, i en un horari més extens (de les onze del matí a les set del vespre) els caps de setmana. El preu estàndard de la visita és de deu euros. Una proposta que sedueix tant turistes com barcelonins.

www.santamariadelmarbarcelona.org

Circ i música a les altures

Terrats en Cultura és una iniciativa de l’associació Coincidències enfocada, també, a recuperar el rol de socialització que havien tingut antigament els patis de dalt dels edificis i a trencar la barrera entre artistes i públic. Amb aquest doble objectiu, es proposen espectacles de petit format en escenaris d’alçada. La programació d’aquest 2015 comença el divendres 15 de maig amb un espectacle de circ en un terrat de Vallcarca. La companyia Psirc presenta el xou Acrometria, que s’endinsa en el joc de les geometries físiques i psíquiques. Les entrades s’han de reservar abans del dia 12. La proposta següent serà, de cara al 29 de maig, la música barroca de Santi Mirón i la seva viola. També a Vallcarca.

www.coincidencies.com

Tornen les portes obertes a les terrasses dels hotels

Que les terrasses dels hotels no siguin espais reservats exclusivament als turistes, sinó un atractiu més a disposició dels barcelonins, que pugin a disfrutar de les vistes i a descobrir els serveis que s’ofereixen en una seixantena dels establiments més emblemàtics de la ciutat. Aquest és l’objectiu que persegueix des de fa cinc any la Setmana de les Terrasses dels Hotels que organitza el Gremi d’Hotels de Barcelona. L’any passat més de 26.000 persones van sumar-se a la proposta i aquest any la iniciativa es repeteix -arriba a la cinquena edició- els primers dies de juny. Tornaran les actuacions musicals, els tastos de vins, les degustacions gastronòmiques i les activitats infantils, entre altres propostes. I durant aquests dies l’accés a les terrasses i a les activitats serà gratuït. Barcelona convida, doncs, a fer de turista a la pròpia ciutat i a fer-ho, naturalment, amb unes vistes espectaculars.

www.avistadhotel.cat

Més continguts de

El + vist

El + comentat