EMPRENEM
Suplements 12/02/2012

El sanejament de les entitats financeres dificulta el retorn de l’Íbex als 10.000 punts

Els dubtes sobre la reforma financera eviten l'entrada d'inversors

Toni Garganté
2 min
Un inversor observa l'evolució dels valors de l'Íbex a la Borsa de Madrid.

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } El pes de la banca arriba al 34% de la capitalització de l’Íbex. Aquest percentatge pot variar una mica amunt o avall, depenent del moment econòmic, pero el que queda clar és que la importància dels principals bancs espanyols determina l’evolució del selectiu espanyol.

És rellevant preguntar-se, doncs, quin serà el recorregut dels valors bancaris durant les pròximes setmanes, sobretot després de l’anunci de la reforma financera elaborada pel ministre d’Economia, Luís de Guindos. Els bancs hauran de fer una dotació de 50.000 milions d’euros en un any, que s’allargarà a dos en el cas dels bancs que plantegin fusions. Aquest sanejament implica una reducció del benefici d’aquest any i, en alguns casos, també dels dividends. Però el que més inquieta els analistes és si aquesta reforma serà definitiva. El responsable de renda variable d’Interbrokers, Lluís Benguerel, destaca que els inversors estrangers “no volen comprar bancs espanyols” pels dubtes rellevants sobre la seva evolució. Precisament, la possibilitat d’un gran ball de fusions els pròxims quatre mesos augmenta les incerteses si tenim present que Santander, BBVA i CaixaBank no han protagonitzat fins ara cap absorció de pes.

L’entitat que presideix Isidre Fainé es va quedar fa un any i mig amb Caixa Girona i més recentment amb Bankpime, dos operacions petites. Aquests dubtes es reflecteixen en la cotització dels valors, en comparació amb grans bancs europeus. Si prenem com a referència HSBC, la revalorització del 15% que ha protagonitzat contrasta amb la del Santander i el BBVA, que han crescut un 8% i un 11%, respectivament. Fins i tot la italiana Unicredito s’ha revaloritzat últimament un 6%. Tot això vol dir que els analistes i inversors donen per descomptat que els grans bancs espanyols protagonitzaran integracions, al marge de les dotacions que hauran d’incloure en els seus balanços per netejar el risc immobiliari. Aquesta situació complica l’evolució de l’índex borsari espanyol. Lluís Benguerel assenyala que l’Íbex “ja hauria d’haver recuperat els 10.000 punts que va perdre l’estiu passat amb tot el garbuix de la crisi del deute”. De fet, és el que ha passat en altres mercats europeus.

El Dax alemany va perdre els 7.000 punts l’estiu passat, però ara ja s’ha tornat a situar al voltant dels 6.800 punts, cosa que significa que les borses europees ja fa temps que han iniciat la recuperació dels nivells del primer semestre del 2011.

Bankia: la gran fusió

El mercat especula sobre el futur de Bankia, una de les entitats que conserva més risc immobiliari. Part del sector considera que s’ha convertit en un llast i creu que s’hauria de tornar a subdividir perquè pugui ser més fàcilment digerible per possibles compradors. Però el banc que presideix Rodrigo Rato podria comprar alguna altra entitat per guanyar 12 mesos en el seu sanejament i disposar de dos anys per fer les provisions.

stats