Desenvolupen un sensor per veure-hi darrere les parets

Jordi Mazón
3 min

Físic, investigador i professor a la UPCVeure-hi a través de les parets, com l'X-Man, un dels superherois dels còmics de Marvel, ja no està tan lluny de la realitat després que investigadors de la Universitat de Texas hagin dissenyat un xip capaç de detectar un tipus d'ones electromagnètiques inusual fent servir aparells electrònics d'ús quotidià. Aquest xip podria incorporar-se als telèfons mòbils, de manera que es podrien visualitzar alguns objectes situats a l'altra banda de mampares i de les parets més primes.

El microxip que han dissenyat els investigadors nord-americans és capaç de traslladar a la vida real aquest efecte propi de pel·lícula de ciència-ficció, perquè pot detectar un tipus de calor fins ara inusual per als dispositius electrònics: l'anomenada radiació infraroja llunyana.

Aquesta calor llunyana, que no capten les cèl·lules del cos (a diferència de l'infraroig proper, és a dir, el que anomenem calor , que sí que capten les nostres cèl·lules i que fa que tinguem sensació d'escalfor), l'emeten alguns cossos relativament calents, com el cos humà, i té la propietat de poder travessar algunes superfícies opaques, com la roba, el paper, el cartó, la fusta, la ceràmica i el plàstic.

El poder de la calor

El poder relativament alt de penetració d'aquesta calor llunyana és similar al de les microones, a les quals s'assembla força. I es pot entendre el seu funcionament observant un gest ben quotidià: l'ús de l'aparell de microones per escalfar el menjar. Les microones generades per aquest aparell tenen la capacitat de penetrar i travessar els aliments, i fer oscil·lar les molècules d'aigua que contenen. Així s'aconsegueix escalfar-los. De manera similar, la calor llunyana té la capacitat de travessar superfícies primes en comptes d'aliments.

El sensor dissenyat pels investigadors texans pot captar aquesta calor que no és sensible per al nostre cos. A partir de les ones detectades es poden reconstruir les imatges dels cossos que les emeten, situats a l'altra banda de superfícies com fusta o ceràmica. La mida reduïda del dispositiu obre la possibilitat d'aplicar-lo en telèfons mòbils.

Darrere d'aquesta aplicació hi ha un debat ètic. Podria aixecar polseguera pel fet que es pot fer servir sense que els altres ho sàpiguen i, per tant, es podria vulnerar el dret a la privacitat i la intimitat. Serviria per fer determinades tasques d'espionatge.

Aplicacions mèdiques

El xip té un gran potencial en el camp de la medicina, ja que l'ús d'aquesta radiació és poc energètica si es compara amb els raigs X. El seu poder de penetració és inferior, de tan sols pocs mil·límetres, i per tant no danya ni els teixits ni l'ADN, contràriament al que succeeix amb els raigs X. Com que penetra pocs mil·límetres en la pell, aquesta radiació és ideal per detectar teixits amb baix contingut en aigua, per exemple el teixit adipós, i obtenir-ne una imatge. Poder visualitzar la distribució del contingut d'aigua i la densitat dels teixits permet establir mètodes per a la detecció eficaç i segura d'alguns càncers, com l'epitelial. Per tant, obre la possibilitat a crear maquinària per fer radiografies d'infraroig llunyà en comptes de raigs X, que podrien ser una opció en els casos en què cal fer radiografies sovint o en poblacions en què es desaconsellen. En odontologia es poden crear imatges en 3D de les dents d'una manera precisa i menys agressiva.

Segons els investigadors de la Universitat de Texas, els serveis de seguretat també poden beneficiar-se de la seva recerca. El fet que aquesta radiació pugui penetrar teixits i plàstics la fa apropiada per a tasques de vigilància, com per exemple detectar possibles armes ocultes en una persona a distància.

L'equip també està treballant en el camp de les aplicacions en les telecomunicacions sense fils, ja que el rang de treball de la freqüència d'aquesta radiació infraroja podria fer circular la informació més ràpidament i amb menys interferències degudes al vapor d'aigua a l'aire, que absorbeix i interfereix les comunicacions fetes amb bandes de la radiació infraroja.

stats