Publicitat
Publicitat

Gràcies a l'impuls d'informàtics d'Uganda formats a Europa, el país té una universitat pròpia de la qual ja surten innovadors projectes informàtics

Informàtica per millorar les collites o atacar la malària

En molts països africans, com Uganda, s'estan estenent l'ús d'internet i de la informàtica, en bona part gràcies a l'impuls de persones com Venansius Baryamureeba, que va tornar a casa el 2005 amb el doctorat per la Universitat de Bergen (Noruega). En aquells moments era un dels pocs informàtics altament qualificats d'Uganda. Això no era un obstacle. Per contra, era el moment oportú per a ell. L'economia ugandesa, basada en l'agricultura, havia experimentat un creixement anual sostingut d'un 7% anual aproximadament, cosa que va propiciar una gran expansió de les aspiracions de la classe mitjana alta i de les elits urbanes d'obtenir més formació en els camps de la ciència i l'enginyeria.

Encoratjat per la relativa pau i la prosperitat d'Uganda, Baryamureeba va fundar una nova facultat a la tronada Universitat de Makerere, a Kampala, la capital d'Uganda. Hi ha tants estudiants a la facultat que per encabir-los s'hi fan classes a la mitjanit. Hi ha un programa de postgrau del qual surten desenes d'informàtics amb el doctorat per ser professors d'universitat i ajudar a elevar el nivell de la recerca. Contra pronòstic, la visió de futur de Baryamureeba és una realitat.

Recerca a Uganda

El personal universitari també fa experiments punters. Treballen per produir telèfons mòbils amb petits programes informàtics per detectar malalties als conreus o per analitzar una gota de sang i fer un test de la malària.

El camp també pot atreure les universitats africanes que pateixen una falta de finançament crònica, perquè l'estudi de la informàtica és relativament barat. No calen grans acceleradors de partícules com en algunes branques de la física, ni grans telescopis com en l'astronomia. La informàtica a l'Àfrica encara ha de lluitar, esclar, amb la idea que és millor estudiar i treballar a Europa o als Estats Units. Investigadors de la universitat nord-americana Georgia Tech han recomanat en un estudi que els educadors africans redupliquin els esforços per adaptar el currículum d'informàtica a les "necessitats locals". L'escocès John Quinn, per exemple, va estudiar a Cambridge i treballa a Uganda. La reputació de Quinn ha crescut per la seva feina a Uganda i, a més, guanya un bon sou.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT