Vela aixeca polèmica dient que sobren científics

M.l.
1 min
Vela aixeca polèmica dient que sobren científics

La secretària d'estat de Recerca, Desenvolupament i Innovació ha aixecat polseguera aquesta setmana arran de l'article que ha escrit a la revista Nature en què explica el posicionament del govern espanyol davant les retallades, un fet consumat des que es van presentar els pressupostos de l'Estat, amb una reducció del 22,5% en recerca -475 milions menys, segons les xifres que ella aporta a l'article-. Una de les declaracions de Vela que més han molestat és que hagi dit que cal canviar el nombre d'investigadors i que la mida del sistema espanyol de R+D+I no justifica tots els sous que s'estan pagant. "Hem de canviar el nombre d'investigadors, mantenint i millorant la qualitat dels contractes però reduint-ne la quantitat", diu.

Els primers a reaccionar han estat els joves científics precaris. Molts d'ells fa anys que investiguen amb salaris extremadament baixos i publicant en revistes científiques de qualitat. Han contestat a Vela amb una carta oberta en la qual adverteixen que la situació de la ciència és crítica i que no és el mateix excel·lència que competència per recursos cada cop més escassos. La competència per recursos escassos "que està destruint el sistema de R+D+I", diuen a la carta.

A Espanya la proporció d'investigadors sobre la població activa és d'un 9,6%. A la UE és d'un 10,5% i a Alemanya d'un 12,7%.

stats