DE RERUM NATURA

Ens amenaça una nova epidèmia?

Vladimir De Semir Centre D’estudis Ciència, Comunicació I Societat - Upf
2 min

Segons l’últim informe de l’Agència Pública de Salut de Barcelona, l’actual esperança mitjana de vida és de 81,2 anys per als homes i de 86,9 anys per a les dones. Encara que pugui semblar increïble, en el bienni 1900-1901 aquestes dades eren, respectivament, de 29,8 i 33,4 anys. Higiene, vacunes, anestèsia i antibiòtics, entre molts altres elements, han permès multiplicar gairebé per tres l’esperança de vida dels éssers humans en els últims segles (naturalment, ens referim als éssers humans de la nostra àrea geogràfica).

El binomi ciència i medicina ha afrontat sempre amb un saldo favorable al llarg de la història la lluita permanent contra les malalties i els perills que amenacen la vida humana. Però sempre sorgeixen nous problemes, com ara l’actual resistència creixent a l’acció dels antibiòtics. A aquest greu repte mèdic s’hi ha afegit recentment una nova i misteriosa infecció que ha començat a disseminar-se, fins ara silenciosament, per tot el món. Està originada per un fong anomenat Candida auris, que també demostra ser resistent, en aquest cas als antimicòtics coneguts.

El problema ha sigut revelat públicament per periodistes científics de recerca del New York Times, que han assenyalat la dificultat amb què s’han trobat per poder informar sobre la nova amenaça, que s’ha afegit a la llista de gèrmens classificats com a molt perillosos pel Centre per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) dels Estats Units. La majoria de portaveus i metges consultats d’hospitals de tot el món (entre ells un de València) s’han mostrat molt reticents a parlar del tema. “És un problema enorme”, va assenyalar al New York Times Matthew Fischer, professor d’epidemiologia de malalties fúngiques de l’Imperial College de Londres.

Podria ser, doncs, que una nova epidèmia estigués amenaçant la humanitat.

stats