LA LECTORA CORRENT

Els bacteris i els ordinadors

MERCÈ PIQUERAS BIÒLOGA I TRADUCTORA

Els lavabos, les tasses de vàter i l’aigüera de la cuina són llocs que se solen netejar bé perquè se sap que poden ser focus infecciosos. Però quant de temps dediquem a la neteja del telèfon mòbil o del teclat de l’ordinador? Hi ha molts estudis de la quantitat i tipus de bacteris que hi viuen. Els teclats d’ordinadors compartits (en centres de treball, normalment) poden arribar a tenir quatre-centes vegades més bacteris que un seient de vàter. Solen ser bacteris que formen part de la microbiota humana de la boca, el nas i la pell, i que, en condicions normals, no són perjudicials. Però si una persona refredada o amb alguna altra infecció fa servir un ordinador compartit, pot deixar virus i bacteris al teclat i al ratolí. Rentar-se les mans abans i després de fer servir l’ordinador hauria de convertir-se en una norma.

Als hospitals i altres centres sanitaris els bacteris d’ordinador poden causar problemes seriosos. Avui dia l’historial mèdic, els diagnòstics i totes les dades dels pacients es troben en registres electrònics, als quals s’accedeix sovint des d’ordinadors compartits, i el personal no sempre es desinfecta les mans abans d’entrar-hi les dades d’un pacient. Caldria fer-ho sempre per evitar intercanviar microbis amb els altres usuaris de l’ordinador.

És cert que els microbis que colonitzen superfícies també poden ser útils. Investigadors de l’Institut de Tecnologia de Nova York han trobat bacteriòfags (virus que infecten bacteris) en esponges de les seves cuines. Es tracta de virus que podrien servir per combatre alguns bacteris resistents als antibiòtics, un problema que no para d’augmentar a tot el món. De tota manera, en comptes de pensar que els nostres mòbils i teclats d’ordinador podrien ser una font de virus antibacterians, val més que els netegem sovint -i que ens rentem les mans- per si de cas.

Més continguts de

Blogs de ciència

this_image_alt

Despedida