I A MÉS...

Les cèl·lules mare viuen fins a 17 dies més dins del mort

1 min

Quan una persona mor, en el seu interior encara hi queda vida. Segons un estudi que publica Nature Communications , les cèl·lules mare de la persona entren en un estat concret que els permet sobreviure fins a 17 dies després de la mort. Això fa que encara siguin aptes perquè s'utilitzin en trasplantaments per a malalties com la leucèmia o enginyeria de teixits. Val a dir que no totes les cèl·lules mare poden allargar durant el mateix temps la seva supervivència. Les cèl·lules mare sanguínies duren menys, uns quatre dies. Aquesta troballa obre la porta a obtenir donants cel·lulars d'una manera més fàcil, eficaç i il·limitada.

Com les desperten

Els científics han caracteritzat aquestes cèl·lules per entendre com sobreviuen en condicions tan adverses. Entren en un estat més profund de quietud (ho han vist amb canvis en un dels components de les cèl·lules encarregats d'aportar-los energia, els mitocondris), i redueixen dràsticament el seu metabolisme, en el que s'anomena estat latent .

"Ho podem comparar amb les condicions patològiques en les cèl·lules", diu Fabrice Chrétien, un investigador del CNRS a França. Ho han estudiat en el múscul, quan es troba en fase aguda d'una lesió. En aquesta situació, la distribució de l'oxigen a les cèl·lules es veu pertorbada i s'apropa a la situació en què es troben quan una persona ha mort. M.L.F.

stats