LA LECTORA CORRENT

Una dosi saludable de disrupció

MERCÈ PIQUERAS BIÒLOGA I TRADUCTORA

El TERMCAT defineix disrupció com una “interrupció o ruptura brusca d’un model preestablert produïda per un canvi radical i innovador en el desenvolupament de nous processos, productes o serveis”. “Una dosi saludable de disrupció” va ser enguany el lema del Fòrum Europeu de Salut, una reunió interdisciplinària que s’ha considerat el Davos de la salut pública. Polítics, responsables en la presa de decisions, representants de grups d’interès i experts de la medicina i la salut pública, amb el suport de la Comissió Europea i diverses institucions, hi debaten sobre els reptes de salut que afronta Europa i en treuen conclusions que transmeten a les institucions que tenen el poder de prendre decisions.

En l’àmbit de la salut, moltes àrees necessiten un canvi innovador. En algunes ja s’està fent (salut digital, reforç de l’atenció primària, empoderament dels pacients, etc.). La salut no ha de ser exclusiva d’un ministeri o departament, ha de ser present en totes les polítiques i cal adreçar tots els determinants de salut (socials, ambientals, comercials, de comportament), lluitar contra les desigualtats, revisar el marc legislatiu de la indústria farmacèutica i invertir més en prevenció. En el Fòrum es va tractar la crisi climàtica com una emergència de salut pública, amb efectes en la salut de la població, en l’agricultura i en la societat. El sector de la salut, especialment les infraestructures, els equipaments mèdics i la indústria farmacèutica, causa més del 4% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Els mitjans de comunicació s’han fet ressò recentment del clam procedent de la comunitat científica per demanar als governs que, davant la greu crisi climàtica actual, actuïn abans no sigui massa tard. Tal com es va dir en el Fòrum Europeu de Salut, es tracta de l’amenaça més gran del segle XXI per a la salut humana.

Blogs de ciència

this_image_alt

Despedida