I A MÉS...

1.500 euros anuals en revistes científiques

2 min

Les universitats de la Unió Europea gasten cada any 1.500 euros de mitjana en revistes científiques perquè els seus investigadors puguin publicar resultats i estar al dia dels avenços en el seu camp, explica Octavi Quintana Trias, director de Recerca de la Unió Europea, que ha estat a Barcelona amb motiu de la conferència de la Initiative for Science in Europe (ISE).

Des de la UE es vol impulsar l'accés lliure als articles de totes aquestes publicacions. Per fer-ho possible s'estan estudiant "diferents opcions" per aconseguir que les revistes científiques puguin canviar de model de negoci, diu Quintana. "Tota la recerca pública ha de tenir accés al coneixement sense pagar i per això cal buscar altres fórmules de finançament", afirma Quintana. Per tirar-ho endavant, la UE té previst iniciar negociacions amb els editors de les grans revistes.

Evitar duplicitats

Des de la UE també es vol impulsar una unificació dels sistemes de recerca de tots els països membres. "Hi hauria un mercat interior de recerca i docent més gran", diu. Per això creu necessari que totes les universitats obrin places a professors de tots els països membres i que els facilitin la incorporació. "En aquest sentit, també caldria publicar les ofertes de places en un portal europeu i que hi hagués un tribunal internacional que avalués els candidats", planteja. De fet, molts dels centres de recerca catalans ja tenen comitès internacionals independents que avaluen els seus fitxatges . És el cas, per exemple, del Centre de Regulació Genòmica i de l'Institut de Ciències Fotòniques. Quintana també creu que aquesta unitat de gestió de la recerca evitaria duplicitats en les investigacions que s'estan duent a terme. "Hi ha investigadors que fan el mateix que altres i no ho saben, per exemple en el camp del càncer, en què no seria estrany que hi haguessin 20 grups fent coses similars", conclou.

stats