Diumenge 11/02/2018

Accés restringit, les fronteres de l’espai personal

En les distàncies curtes i llargues, la manera com interaccionem varia molt segons com siguem. El nostre espai personal es configura segons el sexe, la nacionalitat, la cultura i la pròpia història. Tot i que cadascú viu els límits de la intimitat segons les seves pròpies regles i circumstàncies, els experts han trobat patrons comuns entre col·lectius. I diuen molt de com som.

P.j. Armengou
2 min
Accés restringit, les fronteres de l’espai personal

Conèixer l’espai que cada cultura considera infranquejable pot resultar molt pràctic per no incomodar ningú anant de viatge. També per saber com és la gent del país. Mentre que a Romania les distàncies es respecten fins i tot en la intimitat, a l’Argentina les relacions interpersonals es donen sempre en la distància curta. El perquè de les diferències entre els països sovint és evident -a l’Aràbia Saudita, per exemple, la religió marca unes distàncies-, però altres cops no. Per exemple, sorprèn veure l’estima per l’espai personal en països llatins com Colòmbia; o la proximitat amb què volen tractar-se els austríacs. A Noruega les dades són extremes: volen els desconeguts ben lluny, i els amics més a prop que ningú.

Accés restringit, les fronteres de l’espai personal

Experts de la Universitat d’Oxford (Regne Unit) i la Universitat d’Aalto (Finlàndia) han demostrat que un vincle emocional més estret suposa una permissivitat més gran pel que fa a contacte físic. Com és lògic, vetem més el contacte provinent de coneguts i saludats que el dels amics, la família o la parella. L’estudi, elaborat amb les respostes de 1.368 homes i dones de Finlàndia, França, Itàlia, Rússia i el Regne Unit, revela que tendim a acceptar més el contacte per darrere que frontal; que a les extremitats superiors és on més contacte permetem i que les cames són una zona força vetada fins i tot en relacions molt íntimes.

Accés restringit, les fronteres de l’espai personal

Segons el mateix estudi d’Oxford i Aalto, tant homes com dones tolerem millor el contacte físic d’individus del gènere femení que del masculí. Així, la intimitat és més gran amb la mare que amb el pare; i amb les amigues que amb els amics. Per als enquestats, a més, la tolerància pel que fa al contacte dels amics està al mateix nivell que la dels germans, i els pares són sempre a qui més contacte es permet.

stats