Diumenge 27/09/2015

Ciència per a tota la família

Mònica L. Ferrado
2 min
Ciència per a tota la família

EL PARE, LA MARE, ELS NENS, ELS TIETS, ELS AVIS... Tothom tindrà l’oportunitat de ser científic per un dia, posar-se una bata i pipejar (preparar mostres de laboratori) durant la Jornada de Portes Obertes del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), que aquest any se celebra el dia 3 d’octubre a l’impressionant edifici del PRBB, que és al peu de la platja de la Barceloneta i que acull set centres de recerca punters.

Durant la jornada es faran visites guiades en grups de 15 persones cada 30 minuts, en 12 rutes paral·leles per descobrir la recerca que s’hi fa i per gaudir de la singular arquitectura del PRBB. L’any passat més de 3.500 persones van voler visitar aquest espai, on investiguen 1.400 científics de 54 països diferents i que té una despesa acumulada en R+D d’uns 90 milions d’euros per any i un equipament científic d’avantguarda, cosa que el situa com un dels grans nuclis de recerca biomèdica d’Europa. Cal inscripció prèvia a la web www.prbb.org/ca/openday.

A més de la visita, durant la jornada també es podrà participar en un munt d’activitats. Hi haurà xerrades curtes sobre temes relacionats amb la biomedicina -impartides pels investigadors del parc-, un circuit d’experiments amb el títol Coneix el microbioma humà i tallers.

Una de les novetats d’aquest any és l’espai infantil per a nens de 3 a 8 anys, on els més petits podran jugar i iniciar-se en experiments científics adequats per a la seva edat mentre els pares assisteixen a una xerrada o fan la visita guiada. El Campus Universitari Mar també obre les portes a l’edifici contigu al PRBB amb tallers i activitats sobre els diferents ensenyaments universitaris que imparteixen.

CULTIVA ELS TEUS MICROBIS

Les activitats més interactives són els experiments, pensats per a tots els públics. Els participants podran cultivar els seus propis microbis, observar mostres al microscopi, extreure’n l’ADN i construir una doble hèlix amb gominoles. També s’oferiran tallers especialitzats que requereixen registre previ, com Diagnostiquem una malaltia al laboratori, en què es veurà com una hipotètica família té certa predisposició a desenvolupar leucèmia.

En un altre taller, els participants també podran construir un microscopi amb el seu propi mòbil. L’activitat, organitzada pels biohackers de DIYBCN, ensenyarà com funciona i es construeix un microscopi amb l’ajut d’un smartphone i diferents eines que es poden trobar per casa. Entre els experiments que s’oferiran es podrà veure com bateguen les cèl·lules d’un embrió de pollet dins d’un ou. Els científics explicaran com i per què utilitzen els ous en la seva recerca.

EXPOSICIONS

A les terrasses de la primera planta de l’edifici, des d’on hi ha unes vistes privilegiades a la platja, hi haurà dues exposicions. Una és The tree of life ( L’arbre de la vida ), del Centre de Regulació Genòmica (CRG), en què s’explica la complexitat de la vida, des de la cèl·lula fins a l’embrió. L’altra exposició és Papallones en un clic, de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE), sobre l’enorme diversitat de les ales de les papallones.

stats