LA LECTORA CORRENT
Diumenge 20/07/2014

Margalef segueix enre nosaltres

Malgrat l'absència física del gran científic català del segle XX, fundador de l’ecologia moderna, el seu llegat intel·lectual segueix ben viu

Mercè Piqueras
2 min

Malgrat l'absència física de Ramon Margalef (1919-2004), gran científic català del segle XX, fundador de l’ecologia moderna, el seu llegat intel·lectual segueix ben viu. Conferències, taules rodones i debats en institucions amb les quals Margalef va mantenir relació n’han rememorat la figura i les idees.

Recentment s’ha celebrat la segona edició d’una trobada internacional, el Col·loqui d’Estiu Ramon Margalef, dedicat a “Allò que l’ecologia pot aprendre dels canvis naturals o causats per l’activitat humana, una visió transversal”. Una visió transversal de la natura era la que va tenir sempre Margalef. Avui dia costa interpretar la natura sense tenir en compte el concepte ecològic, les relacions i interaccions entre els éssers vius, els uns amb els altres, i amb l’ambient. Cada espècie té uns trets propis que la diferencien de les altres, però estan influïdes per les altres espècies i per l’ambient. Totes les espècies -la humana també- formem part d’una xarxa global en la qual hi ha xarxes més petites que alhora s’entrecreuen. Les repercussions de qualsevol canvi que es faci en un punt d’una xarxa - ja sigui en l’ambient o en una espècie- poden ultrapassar els límits d’aquella xarxa i afectar altres ecosistemes. Que l’evolució segueixi un camí o un altre sovint depèn de factors ecològics.

En les seves classes, Margalef ens va fer canviar el concepte que teníem de la biologia i de les ciències naturals en general. Aquesta idea que vivim en un món de xarxes, ara tan evident, era nova per a mi i per als meus companys. L’estadística, tan necessària en biologia, no s’estudiava com a assignatura, però a la Universitat de Barcelona, Margalef i el catedràtic de genètica Antoni Prevosti la introduïen en els seus cursos. El 1957 Margalef ja havia indicat que calia aplicar la teoria de la informació a l’estudi de les espècies i de la diversitat en els ecosistemes. Ell va començar a estudiar-los com a naturalista, des de la perspectiva de la botànica i la zoologia, però la caracterització dels ecosistemes a partir només de llistes d’espècies no el satisfeia i va aplicar-hi un altre enfocament, que tenia en compte les interaccions i les xarxes.

Mercè Piqueras és biòloga i traductora.

stats