KNOCKOUT

Pobre Juanito

"Desconeixem l’edat d’aquest hipotètic fill que ja fuma però que necessita un control digne d’un criminal en llibertat condicional"

H i ha una aplicació per a telèfon mòbil per controlar els fills des de la distància. Es publicita a les xarxes socials a partir d’una falsa conversa de WhatsApp demencial. Una tal Belén, afortunada usuària de l’aplicació, li diu a una tal Cata: “¿A que no sabes de lo que me he enterado hoy? ¡Mi Juanito fuma!” Per l’entusiasme fins i tot sembla que a la Belén allò li sembla una bona notícia. L’elaborat recurs de guió del “mi Juanito” ens permet deduir que deu ser el seu fill. La seva amiga li contesta, sorpresa: “¡¿En serio?¡ ¡¿Cómo te has enterado?!”. I l’altra li respon: “Pues he escuchado cómo alardeaba delante de sus amigos gracias a la aplicación XXX ”. I la Cata, àvida d’informació privilegiada, li pregunta: “¿Es esa aplicación que te dice dónde está?”, i la mare del Juanito respon: “¡No solamente eso! Puedes escuchar los sonidos más cerca del teléfono y mucho más!” Desconeixem l’edat d’aquest hipotètic fill que ja fuma però que necessita un control digne d’un criminal en llibertat condicional.

L’aplicació permet traquejar sobre un mapa el recorregut que ha fet la criatura que fuma minut a minut. Pots delimitar àrees concretes que, en cas de ser sobrepassades, activen una alarma. També permet escoltar tot allò que passa al voltant del telèfon mòbil del fill: fins i tot pots gravar les converses. Es pot donar el cas que puguis necessitar l’àudio per refregar-li per la cara les bajanades que ha dit i torturar-lo rebobinant la gravació cinquanta vegades per humiliar-lo fins a l’extenuació. Unes notificacions et comuniquen si el deixeble fumador ha arribat a qualsevol punt que tu hagis estipulat prèviament en el mapa: a l’escola, a casa o a la cantonada on ven droga el camell. També et facilita un informe estadístic sobre les aplicacions del mòbil que està utilitzant el teu fill, de tal manera que tens, amb segons exactes, l’estona que s’ha passat utilitzant qualsevol xarxa social, el Candy Crash o el WhatsApp. Fins i tot t’indica el nombre de minuts exactes que ha conversat per telèfon. Si truques al teu fill o filla però el tal Juanito, el que fuma, el té silenciat o no el sent, no passa res. Des del teu mòbil particular estàs en disposició d’activar un botó que farà que el seu mòbil li soni amb el màxim volum perquè així sàpiga de seguida que vols comunicar-te amb ell, encara que estigui fent un examen. A més, en Juanito perd la possibilitat de silenciar el mòbil: l’alarma insistent no es pot anul·lar, i condemna el nano a l’escàndol assegurat perquè es vegi forçat, irremeiablement, a contestar. La nova aplicació permet controlar el nivell de bateria del telèfon del Juanito, de tal manera que el pots avisar, per inoportú que sembli, que el carregui. En el cas que el Juanito, col·lapsat, prengui la determinació de desconnectar el mòbil, reps un avís que t’indica el nou estat i la causa: si ha estat voluntari, si ha hagut un curtcircuit o si s’ha acabat definitivament la bateria.

Pel que comenten els usuaris, tot falla una mica i per cada servei s’ha de pagar. Això sí, permet una tarifa familiar per controlar una quantitat generosa de criatures, i fins i tot un extra per controlar la parella. L’aplicació recorda l’inquietant capítol de Black mirror en què una mare li injecta a la seva filla un dispositiu minúscul al cervell que li permet controlar a través de la tauleta tot el que veu i experimenta, i fins i tot censurar-li de l’entorn allò que considera poc adequat per la seva sensibilitat.

És obvi que hi ha problemes de conducta, d’ètica i de personalitat que no són dels fills sinó dels pares. Una altra cosa és que, després, els fills n’heretin l’exemple. I per a això no existeix cap aplicació de mòbil que protegeixi aquestes criatures. 

Més continguts de