PLANETA
Diumenge 13/10/2019

Tot un continent de pastures

Si totes les pastures del món es posessin juntes ocuparien una superfície equivalent a tot el continent americà, mentre que els boscos sumarien gairebé tot l’Àfrica, el Pròxim Orient i l’Àsia central fins a Bangladesh i la part urbanitzada seria només l’extensió que ocupa un país gran com és Líbia

Gràfic: Esther Utrilla / Text: Sònia Sánchez
1 min
Tot un continent de pastures

L a superfície terrestre només cobreix una tercera part del nostre planeta, que és eminentment aigua. Només dos terços d’aquesta superfície són habitables, però d’aquesta part més de la meitat està dedicada a l’agricultura i la ramaderia. Si totes les pastures del món es posessin juntes ocuparien una superfície equivalent a tot el continent americà, mentre que els boscos sumarien gairebé tot l’Àfrica, el Pròxim Orient i l’Àsia central fins a Bangladesh i la part urbanitzada seria només l’extensió que ocupa un país gran com és Líbia. L’espècie humana ha transformat el paisatge en una part considerable de la geografia terrestre per satisfer les necessitats (i els luxes) d’una població que segueix creixent sense aturador. La desforestació i la degradació de la Terra estan arribant a nivells insostenibles, alerten els científics, alhora que tenen efectes nefastos sobre el clima del planeta.

Cal menjar menys carn

L’informe presentat l’agost passat pel Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC, per les sigles en anglès) -el grup de científics més prestigiós en aquest camp i que treballa per a l’ONU- recomana reduir el consum de carn i acabar amb el malbaratament d’aliments com a mesures crucials contra l’emergència climàtica. L’agricultura, inclosa la ramaderia, és responsable del 23% de les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle. Per evitar un escalfament global nefast caldria reduir la superfície dedicada a la ramaderia en uns 7 milions dekm( 2), gairebé tot el Brasil. Per això és essencial un canvi d’hàbits. I, sobretot, un canvi de dieta.

stats