Reportatge

Abans d'escriure, coneix-te a tu mateix

La pulsió autobiogràfica ha estat i segueix sent un dels grans motors de creació literària. Aquest setembre tres novetats que construeixen artefactes de ficció a partir de l’exploració personal i de les arrels familiars: 'Ciutat oberta', de Teju Cole, 'La muerte del padre', de Karl Ove Knausgård i 'Casa gran', de Nicole Krauss

Inscrit a l’entrada del temple d’Apolo de Delfos, l’aforisme ‘Coneix-te a tu mateix’ –atribuït a una desena de filòsofs, entre els que hi ha Heràclit, Sòcrates i Tales de Milet– resumeix bona part de la futura pulsió autobiogràfica com a mètode per arribar a desxifrar el món.

“És difícil, escriure ficció, quan tot el que ens envolta ho és: els relats construïts a través de la televisió o la lectura de la realitat a través dels telèfons mòbils en són dos exemples. Hi ha una gran contraposició entre aquest món ficcionalitzat i el món físic de debò”, diu Karl Ove Knausgård, de qui Anagrama acaba de publicar 'La muerte del padre', primera d’una sèrie de sis novel·les autobiogràfiques en què l’escriptor noruec fa un exercici d’introspecció amb pocs precedents en la història de la literatura pel que fa a la magnitud i ambició.

Aquest setembre dues novetats més construeixen artefactes de ficció a partir de l’exploració personal i de les arrels familiars, 'Ciutat oberta', de Teju Cole, i 'Casa gran', de Nicole Krauss.

Podeu llegir el reportatge a l' Ara Premium.