ARA Llegim

Adolf Hitler, 'el porc de la rereguarda'

L'historiador Thomas Weber publica 'La primera guerra de Hitler' (Taurus), on explica que Adolf Hitler va ser un soldat "bastant atípic". Els seus companys l'anomenaven 'etappenschwein', "el porc de la rereguarda"

L'historiador britànic Thomas Weber rebat la propaganda nazi que va descriure Adolf Hitler com un heroi de la Primera Guerra Mundial en el seu llibre 'La primera guerra de Hitler', per a l'elaboració del qual ha consultat documentació inèdita. Weber assenyala que la principal aportació de la seva obra, editada per Taurus, és que la gran guerra "no va convertir Hitler en un radical polític com seria després".

Constata l'historiador britànic que les mentides que el mateix Hitler es va inventar sobre aquesta època "van servir per augmentar el suport de què va gaudir a Alemanya, però en realitat va ser un soldat bastant atípic, que a més tampoc era l'antisemita en el qual es convertiria més tard ".

La propaganda nazi va difondre a més el mite que Hitler era el típic soldat alemany, però en realitat ell "treballava a la guerra com a correu, lliurava missatges i l'únic perill que corria era ser ferit per l'artilleria, però no era a la primera línia de foc". No obstant això, Hitler va resultar ferit dues vegades, la primera el 1916 a la batalla del Somme, per culpa de la metralla a la sortida d'un refugi, i la segona l'estiu de 1918, segons recorda l'autor.

En opinió de Weber, Hitler va exagerar el seu paper en l'exèrcit perquè sabia que els combatents de les trinxeres menyspreaven la feina de soldats com ell i, de fet, els seus companys de companyia l'anomenaven 'etappenschwein' (el porc de la rereguarda).


Un personatge solitari

Weber ha investigat a més en el 'Regiment List' al qual pertanyia Hitler per comprovar si aquesta companyia va ser el germen de la radicalització del futur Führer. "Va tornar de la guerra sent un personatge solitari, no tenia dots de lideratge, no va superar el rang de soldat ras i les seves opcions polítiques no estaven radicalitzades", resumeix Weber, que considera que "el canvi radical es va produir entre 1918 i finals de 1919 , quan va entrar a formar part del Partit Nazi".

L'historiador estudia diverses possibilitats sobre l'origen d'aquest canvi i una d'elles és la por a la revolució comunista: "Durant la república soviètica de Munic, que va durar unes poques setmanes el 1919, Hitler feia d'enllaç entre els soviètics i Alemanya, però després d'aquest episodi es va decantar cap al feixisme".

Una de les troballes importants de Weber és que, a diferència de la majoria dels soldats, "Hitler no tenia un nucli d'amics i de familiars al qual tornar després de la guerra i el Partit Nazi es va convertir en una mena de família".

Per a la investigació, Weber ha pogut consultar la correspondència de nombrosos soldats del 'Regiment List', així com les "poques" cartes de Hitler, que a penes va mantenir contacte amb la seva família, però sí que són "dels pocs documents que són realment autèntics, que no falsegen la seva imatge".

L 'investigador de la Universitat d'Aberdeen desmunta també el mite que les files del Partit Nazi havien sortit del 'Regiment List': "Vaig fer un estudi de 750 dels 1.000 soldats del 'Regiment' i vaig veure que el 1933 menys del 3% dels afiliats al Partit Nazi havien sigut veterans a la I Guerra Mundial".

Weber continuarà amb les investigacions sobre Hitler en el seu pròxim llibre, 'Metamorfosi', que analitza el període immediatament posterior a la guerra, entre 1919 i la primavera de 1920, "per comprendre d'on procedeix aquesta radicalització".