ARA Llegim

A Ana María Matute li sembla "horrible" que la seva obra sigui de lectura obligatòria

L'escriptora barcelonina ha dit, durant la visita a Gijón amb motiu de la Setmana Negra, que "els alumnes no mereixen que els obliguin a fer determinades lectures" i que "l'únic que aconseguiran és allunyar-los de la literatura"

"Quin horror, això farà que m'odiïn", ha afirmat avui l'escriptora Ana María Matute a la Setmana Negra de Gijón quan algú li ha recordat que la seva novel·la 'Luciérnagas' havia sigut decretada de lectura obligatòria als instituts d'educació secundària.

Considerada una de les millors novel·listes de la postguerra, l'autora –que ocupa el seient K de la Real Academia Española– ha dit que "els alumnes no mereixen que els obliguin a fer determinades lectures i l'únic que aconseguiran és allunyar-los de la literatura". "Qualsevol cosa que es faci per obligació acaba sent rebutjada", ha dit la guanyadora del premi Cervantes de 2010 als periodistes en la Setmana Negra, on participa com a convidada d'honor, ja que l'organització del festival ha decidit retre-li un homenatge.

Una possible nova novel·la
Amb 87 anys, Matute ha demostrat estar en "plena forma" quan ha anunciat que si els símptomes de la seva "malaltia" li donen una treva en el que queda d'aquest any escriurà una nova novel·la.
L'escriptora ha lamentat haver descobert la novel·la negra "massa tard" i encara que mai ha escrit cap obra d'aquest gènere el considera com "una alta expressió de la literatura". Matute ha considerat que la maldat és consubstancial a la naturalesa humana, i la literatura policíaca no fa altra cosa que explicar-la, en la majoria dels casos de "manera extraordinària".

"Escriure és la meva manera de respirar, gaudeixo escrivint encara que moltes vegades ho passo molt malament quan les coses no surten com jo vull i trenco un full rere l'altre", ha indicat.