ARA Llegim

Ana María Matute, en cinc llibres

Repassem la bibliografia més destacada de l'escriptora

1. 'Los Abel' (1948). El seu debut va obtenir una menció especial al premi Nadal i explica una història inspirada en la història bíblica de Caïm i Abel, on reflecteix l'atmosfera de la postguerra des del punt de vista de la percepció infantil.

2. 'Pequeño teatro' (1954). Escrita abans que 'Los Abel', 'Pequeño teatro' no va ser publicada fins al 1954, onze anys després d'haver estat acabada. Guanyadora del premi Planeta, està ambientada en un petit poble de pescadors i té com a protagonista Ilé Eroriak, un adolescent a qui tothom considera boig. El noi és amic d'un titellaire marginat que l'acull a casa seva. La situació comença a canviar quan arriba un altre noi al poble, de qui Ilé es farà amic.

3. 'Primera memoria' (1959). En Matia i el seu cosí Borja passen l'estiu de 1936 a casa l'àvia. El seu dia a dia tranquil –lliçons de llatí, cigarrets fumats d'amagat i escapades en barca a llocs secrets– contrasta amb l'ambient d'incertesa de l'inici del conflicte bèl·lic. La novel·la va guanyar el premi Nadal.

4. 'La torre vigía' (1971). Fascinada pel món medieval i la literatura cavalleresca, Matute hi dedicaria diversos llibres. A 'La torre vigía' explicava els anys de formació d'un jove cavaller que descobreix el món i els seus conflictes, la memòria, l'enyor i el trànsit cap a l'edat adulta.

5. 'Olvidado rey Gudú' (1996). L'escriptora va dedicar gairebé tres dècades a posar punt i final a la seva novel·la més ambiciosa. Al llarg de gairebé un miler de pàgines, Matute descobreix als lectors el regne d'Olar, envoltat d'un Nord misteriós, les estepes orientals i el Sud, ric i exuberant. Entre els seus protagonistes hi ha una nena i un vell fetiller.