Llibres
Llegim 10/07/2013

Apple va conspirar per apujar el preu dels llibres electrònics

La companyia de la poma i diverses editorials van incrementar el cost dels e-books per combatre Amazon

Efe / Reuters
2 min

Nova YorkApple va posar-se d'acord amb diverses editorials per apujar els preus dels llibres electrònics en una acció que viola les lleis antimonopoli, segons ha dictaminat aquest dimecres una jutge federal de Nova York. La sentència estableix que els segells van conspirar per eliminar la competència entre editorials minoristes i fer front així al domini d'Amazon, que aplega bona part de la demanda de llibres digitals. La companyia de la poma ha negat l'acusació i ha anunciat que apel·larà. Tot i això, les principals evidències de la conspiració són les declaracions del fundador d'Apple, Steve Jobs, que en diverses ocasions havia manifestat la seva voluntat de crear "un mercat real de llibres electrònics amb preus d'entre 10 i 12 euros", xifres que s'allunyen dels preus d'Amazon.

Segons la magistrada Denise Cote, encarregada del judici, Apple va elevar el preu dels llibres fins a 12 euros, mentre que Amazon els venia a 7,7 euros. Així, les editorials preferien vendre els documents a la companyia de la poma i els retiraven d'Amazon si aquesta empresa no n'apujava el preu, de manera que eren els editors i no les botigues els que fixaven el cost dels llibres. Aquesta acció impedia a Amazon comercialitzar llibres a preus molt rebaixats, una estratègia que la companyia va iniciar el 2007 per atraure consumidors i potenciar les vendes del seu lector Kindle, i que va convertir Amazon en líder del mercat.

La demanda, presentada pel departament de Justícia dels Estats Units, acusava Apple i diverses editorials de provocar, amb l'increment del preu dels llibres, "que els consumidors paguessin desenes de milions de dòlars de més". Al judici, però, només hi ha assistit Apple, ja que els segells Penguin, MacMillan, Simon & Schuster, Hachette i HarperCollins han arribat a un acord amb el departament de Justícia per evitar la condemna.

stats