Publicitat
Publicitat

ARA Llegim

Camilo José Cela Conde i el seu advocat, denunciats per "obstrucció a la justícia"

La fotògrafa gallega Lola Ramos s'ha decidit per aquesta opció després que el fill del premi Nobel i el seu advocat bloquegessin la possibilitat de denunciar les irregularitats de la Fundació Cela

La fotògrafa gallega Lola Ramos s'ha querellat contra Camilo José Cela Conde, fill únic del premi Nobel de literatura, i el seu advocat per "omissió de denúncia amb engany d'intencionalitat, ocultació i omissió del deure de perseguir delictes, obstrucció a la justícia i deslleialtat professional".
Aquesta veïna d'Iria Flavia (la Corunya) va decidir així ampliar l'acusació inicial contra Marina Castaño, segona dona de l'autor de 'La Colmena', i Tomás Cavanna, exgerent de la Fundació Cela, per suposats transvasaments de diners efectuats entre la Fundació Cela, sense ànim de lucre, i societats propietat de Cela i Castaño.
El fiscal de Santiago, Álvaro García, va denunciar al jutjat Castaño i Cavanna per possibles delictes de malversació de fons públics, estafa, apropiació indeguda i frau.
Ramos va explicar que ella mateixa havia informat Cela Conde i el seu advocat d'aquesta "sèrie d'irregularitats" que havia detectat per la desviació a una societat privada de les devolucions de l'IVA corresponents a la Fundació Cela, exempta de tributs.
Aquesta escriptora va detallar que Cela Conde es "va comprometre a afegir" a la denúncia que ell mateix havia iniciat per l'herència del seu pare "la investigació del cobrament de l'IVA". "Li vaig facilitar el que ell necessitava amb la condició que
ampliés la seva denúncia per l'herència i hi afegís la creació d'un entramat d'empreses per obtenir la devolució de l'IVA", ha indicat Ramos.

Bloqueig a la voluntat de denunciar els fets
La societat a la qual es refereix "com a matriu d'aquest entramat" és Lengua y literatura, constituïda amb un 80% de capital de la Fundació Cela i un 20% aportat per Marina Castaño a través d'una altra companyia que dirigeix des del seu propi habitatge, anomenada Letra y tinta, i una tercera que rep el nom de Palabras y papeles, segons Ramos.
"A Cela Conde li vaig facilitar els documents de l'escriptura de constitució d'aquestes societats interposades, perquè necessitava els documents i jo en tenia una part", va revelar Ramos, i va relatar que tant Cela Conde com el seu lletrat "es van comprometre que aquesta part, la de l'IVA, sortís endavant".
"Però va anar passant el temps i vaig veure que hi havia un engany, perdurava un bloqueig a les meves intencions de denunciar els fets", va puntualitzar.
Va ser llavors quan va decidir enviar una carta al mateix Cela Conde, a la qual ell hauria contestat. Sempre en base a la versió de Ramos, "volia posar-lo al corrent del que els advocats (...) havien conclòs respecte de les societats a què es refereix vostè. Però em sembla que, atès el to i el contingut de la carta que m'ha fet arribar, no té sentit que li digui res".
"Per aquestes raons", en entendre que "seguien forjant el bloqueig, amb alguna intenció favorable al client Cela Conde", Lola Ramos va determinar interposar una altra denúncia d'ampliació a la inicial, que "ha estat derivada" pel fiscal al jutjat de Padrón.

Més continguts de